Tort orzechowo biszkoptowy z masą kawową

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 25 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Ciasto orzechowe:

  • 8 dużych jajek
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 4 czubate łyżki bułki tartej bezglutenowej
  • 15 dkg cukru

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (do ciasta biszkoptowego, może być również mix uniwersalny)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 1 kostka masła (ja stosuję bez laktozy)
  • 1 kostka margaryny (bez laktozy)
  • 7 całych jaj
  • 2 czubate łyżki kawy mielonej
  • 40 dkg cukru

Tort na każdą okazję. Przepis ten jest od lat w naszej rodzinie. Dla potrzeb celiakii zmodyfikowany do wersji bezglutenowej. Mimo iż na początku przygotowanie wydaje się żmudne i trudne, naprawdę warto spróbować! Jest pycha!

Smakuje zarówno w święta jak i na inne domowe uroczystości!

Przygotowanie

Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, wyłóżyć papierem do pieczenia bądź posmarować masłem i posypać bułką tartą – oczywiście bezglutenową.

Ciasto orzechowe:

Oddzielić białka od żółtek, mikserem ubić sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać roztrzepane żółtka i delikatnie mieszać. Na koniec wsypać zmielone orzechy wymieszane z bułką tartą.

Połączyć wszystkie składniki, przełożyć do tortownicy.

Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu poczekać aż wystygnie, wyciągnąć z tortownicy i przekroić ostrym nożem na dwa placki. *Opcjonalnie placki nasączyć alkoholem.

Ciasto biszkoptowe:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać ocet oraz bezglutenowy proszek do pieczenia, mieszać łyżką do wyrośnięcia.

Powstałą masę dodać do ubitej piany – wymieszać mikserem.

Na koniec wsypać mąkę bezglutenową, olej i delikatnie łączyć składniki mikserem. Przełożyć do tortownicy, piec 20-25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po upieczeniu wyciągnąć. * Opcjonalnie nasączyć alkoholem.

Masa:

Kawę sparzyć wrzątkiem (zalewać w taki sposób, aby powstała papka), odstawić do wystygnięcia.

Całe jaja ubić z cukrem na parze (na najmniejszym palniku kuchenki, minimalny płomień) do wyrośnięcia, masa powinna być gęsta i lekko sztywna. Pod koniec zdjąć z palnika i ubić do ostygnięcia (masa nie powinna być gorąca).

Masło i margarynę rozetrzeć mikserem, następnie dodać stopniowo ubitą wcześniej masę z jajek i cukru. Z powstałej masy oddzielić 1/3 ilości, przełożyć do naczynia, dodać sparzoną kawę, wymieszać.

Wykończenie:
1) placek orzechowy
2) masa biała
3) placek biszkoptowy
4) masa kawowa
5) placek orzechowy

Dekorować według uznania!

Smacznego!

Oceń ten przepis