Tort orzechowo biszkoptowy z masą kawową
- 25 porcji
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 8 dużych jajek
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 4 czubate łyżki bułki tartej bezglutenowej
- 15 dkg cukru
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (do ciasta biszkoptowego, może być również mix uniwersalny)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa:
- 1 kostka masła (ja stosuję bez laktozy)
- 1 kostka margaryny (bez laktozy)
- 7 całych jaj
- 2 czubate łyżki kawy mielonej
- 40 dkg cukru
Przygotowanie
Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, wyłóżyć papierem do pieczenia bądź posmarować masłem i posypać bułką tartą – oczywiście bezglutenową.
Ciasto orzechowe:
Oddzielić białka od żółtek, mikserem ubić sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać roztrzepane żółtka i delikatnie mieszać. Na koniec wsypać zmielone orzechy wymieszane z bułką tartą.
Połączyć wszystkie składniki, przełożyć do tortownicy.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu poczekać aż wystygnie, wyciągnąć z tortownicy i przekroić ostrym nożem na dwa placki. *Opcjonalnie placki nasączyć alkoholem.
Ciasto biszkoptowe:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać ocet oraz bezglutenowy proszek do pieczenia, mieszać łyżką do wyrośnięcia.
Powstałą masę dodać do ubitej piany – wymieszać mikserem.
Na koniec wsypać mąkę bezglutenową, olej i delikatnie łączyć składniki mikserem. Przełożyć do tortownicy, piec 20-25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po upieczeniu wyciągnąć. * Opcjonalnie nasączyć alkoholem.
Masa:
Kawę sparzyć wrzątkiem (zalewać w taki sposób, aby powstała papka), odstawić do wystygnięcia.
Całe jaja ubić z cukrem na parze (na najmniejszym palniku kuchenki, minimalny płomień) do wyrośnięcia, masa powinna być gęsta i lekko sztywna. Pod koniec zdjąć z palnika i ubić do ostygnięcia (masa nie powinna być gorąca).
Masło i margarynę rozetrzeć mikserem, następnie dodać stopniowo ubitą wcześniej masę z jajek i cukru. Z powstałej masy oddzielić 1/3 ilości, przełożyć do naczynia, dodać sparzoną kawę, wymieszać.
Wykończenie:
1) placek orzechowy
2) masa biała
3) placek biszkoptowy
4) masa kawowa
5) placek orzechowy
Dekorować według uznania!
Smacznego!