Tort naleśnikowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

Narzędzia

  • Kuchenka mikrofalowa (lub garnek z wodą do rozpuszczenia czekolady) - 1 szt.
  • Kuchenka zwykła (piec, kuchenka gazowa lub elektryczna) - wystarczy 1 palnik
  • Duża patelnia do naleśników (23 cm z nieprzywierającą powłoką, np. ceramiczną) - 1 szt.
  • Mała patelenka do klarowania masła - 1 szt.
  • Łopatka do podważania naleśników (najlepiej długa, ale niestety lepsza plastikowa od drewnianej) - 1 szt.
  • Mikser ręczny (alternatywnie czeka nas ucieranie) - 1 kpl.
  • Miska (albo garnek) do miksowania ciasta - 1 szt.
  • Miseczka (ostatecznie kubek) do rozpuszczenia czekolady (bez metalizacji) - 1 szt.
  • Chochla (lub filiżanka) do nalewania ciasta (1 porcja to 80 ml) - 1 szt.
  • Łyżka do mieszania i nakładania czekolady (najlepiej plastikowa, bo nadaje się do mikrofalówki) - 1 szt.
  • Czysta bawełniana ściereczka (ostatecznie zmięty papierowy ręcznik) do wycierania patelni - 1 szt.
  • Patera lub duży talerz do podania tortu - 1 szt.
  • Deska do chleba (lub podobna) - 1 szt.

Sypkie

  • Mąka naleśnikowa Schär Mehl Farine - 220 g (8 kopiastych / 6 mega-kopiaste łyżki)

Nabiał

  • Jajo - 4 sztuki (średnie) / 6 sztuk (małe)
  • Mleko (może być bez laktozy) 2% lub 3,2% - 750-800 ml (2 duże kubki)
  • Masło 82% (może być klarowane) - 1 łyżka
  • Serek kremowy, np. Bieluch - 200 g/ 1 opakowanie

Słodycze

  • Czekolada mleczna Goplana - 2 opakowania
  • Gwiazdki cukrowe Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Mix dekoracji konfetti Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Mix dekoracji nocne niebo Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Perełki błyszczące Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Perełki srebrne Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Posypka cukrowa kolorowa wiórki BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Posypka cukrowa kolorowa perełki BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Dekoracyjne czerwone serca BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Dekoracyjne serca czekoladowe BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
  • Inne (napiszcie proszę w komentarzach, czym udekorowaliście swój tort) - ok. 10 g

Findus miewał urodziny trzy razy do roku. Tylko dlatego, że tak było zabawniej. Za każdym razem, kiedy je kot obchodził, Petson piekł dla niego tort naleśnikowy!
Sven Nordqvist „Tort urodzinowy”

Przygotowanie

  1. Roztopić czekoladę w mikrofalówce (“rozmrażanie”) lub kąpieli wodnej.
  2. Na małej patelni roztopić łyżeczkę masła.
  3. Do miski do miksowania: wbić 4 jajka, wlać roztopione masło oraz mleko. Do tego wsypać 200-220 g mąki naleśnikowej i całość zmiksować.
  4. Czystą (bez tłuszczu) i w miarę nie porysowaną patelnię ustawić na dużym ogniu i poczekać aż kropla wody będzie ładnie skwierczeć i znikać.
  5. W tym czasie znaleźć odpowiednią chochlę lub filiżankę do wylewania ciasta oraz długą łopatkę lub szpachelkę do odwracania naleśników.
  6. Ciasto energicznie zamieszać (bo mąka opada na dno), nabrać porcję i chlup na patelnię rozlewając drugą ręką po powierzchni. Zmniejszyć ogień  na średni i czekać, aż będzie odchodzić. Jeśli się rwie – nieco dłużej suszyć/przypalić. Jeśli się lepi – do masy dodać jeszcze 1 jajko. Ostatnia ¼  ciasta może wymagać jeszcze łyka lub 2 łyków mleka (ale nie przesadzić!)
  7. Patelnię wytrzeć po każdym naleśniku (odkładanym na odwrócony talerz).
  8. Po zakończeniu „produkcji” umyć wszystkie narzędzia (im szybciej tym lepiej).
  9. Układamy na przemian: naleśnik, serek, naleśnik (równo!), czekolada, itd.
  10. Stos przykryć deską i lekko przycisnąć (aż serek zacznie wyłazić bokami).
  11. Górę można jeszcze raz posmarować serkiem (dla kontrastu i lepszego wiązania posypek) oraz czymś udekorować (np. posypać cukrowymi dekoracjami i/lub zrobić czekoladowy napis).

Sposób podania

Na świeżo! Przechowywać w lodówce, ale następnego dnia już nie jest taki dobry.

Oceń ten przepis