Tort naleśnikowy
- 10 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
Narzędzia
- Kuchenka mikrofalowa (lub garnek z wodą do rozpuszczenia czekolady) - 1 szt.
- Kuchenka zwykła (piec, kuchenka gazowa lub elektryczna) - wystarczy 1 palnik
- Duża patelnia do naleśników (23 cm z nieprzywierającą powłoką, np. ceramiczną) - 1 szt.
- Mała patelenka do klarowania masła - 1 szt.
- Łopatka do podważania naleśników (najlepiej długa, ale niestety lepsza plastikowa od drewnianej) - 1 szt.
- Mikser ręczny (alternatywnie czeka nas ucieranie) - 1 kpl.
- Miska (albo garnek) do miksowania ciasta - 1 szt.
- Miseczka (ostatecznie kubek) do rozpuszczenia czekolady (bez metalizacji) - 1 szt.
- Chochla (lub filiżanka) do nalewania ciasta (1 porcja to 80 ml) - 1 szt.
- Łyżka do mieszania i nakładania czekolady (najlepiej plastikowa, bo nadaje się do mikrofalówki) - 1 szt.
- Czysta bawełniana ściereczka (ostatecznie zmięty papierowy ręcznik) do wycierania patelni - 1 szt.
- Patera lub duży talerz do podania tortu - 1 szt.
- Deska do chleba (lub podobna) - 1 szt.
Sypkie
- Mąka naleśnikowa Schär Mehl Farine - 220 g (8 kopiastych / 6 mega-kopiaste łyżki)
Nabiał
- Jajo - 4 sztuki (średnie) / 6 sztuk (małe)
- Mleko (może być bez laktozy) 2% lub 3,2% - 750-800 ml (2 duże kubki)
- Masło 82% (może być klarowane) - 1 łyżka
- Serek kremowy, np. Bieluch - 200 g/ 1 opakowanie
Słodycze
- Czekolada mleczna Goplana - 2 opakowania
- Gwiazdki cukrowe Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Mix dekoracji konfetti Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Mix dekoracji nocne niebo Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Perełki błyszczące Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Perełki srebrne Dr.Oetker (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Posypka cukrowa kolorowa wiórki BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Posypka cukrowa kolorowa perełki BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Dekoracyjne czerwone serca BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Dekoracyjne serca czekoladowe BioVegan (opcjonalnie) - ok. 10 g
- Inne (napiszcie proszę w komentarzach, czym udekorowaliście swój tort) - ok. 10 g
Przygotowanie
- Roztopić czekoladę w mikrofalówce (“rozmrażanie”) lub kąpieli wodnej.
- Na małej patelni roztopić łyżeczkę masła.
- Do miski do miksowania: wbić 4 jajka, wlać roztopione masło oraz mleko. Do tego wsypać 200-220 g mąki naleśnikowej i całość zmiksować.
- Czystą (bez tłuszczu) i w miarę nie porysowaną patelnię ustawić na dużym ogniu i poczekać aż kropla wody będzie ładnie skwierczeć i znikać.
- W tym czasie znaleźć odpowiednią chochlę lub filiżankę do wylewania ciasta oraz długą łopatkę lub szpachelkę do odwracania naleśników.
- Ciasto energicznie zamieszać (bo mąka opada na dno), nabrać porcję i chlup na patelnię rozlewając drugą ręką po powierzchni. Zmniejszyć ogień na średni i czekać, aż będzie odchodzić. Jeśli się rwie – nieco dłużej suszyć/przypalić. Jeśli się lepi – do masy dodać jeszcze 1 jajko. Ostatnia ¼ ciasta może wymagać jeszcze łyka lub 2 łyków mleka (ale nie przesadzić!)
- Patelnię wytrzeć po każdym naleśniku (odkładanym na odwrócony talerz).
- Po zakończeniu „produkcji” umyć wszystkie narzędzia (im szybciej tym lepiej).
- Układamy na przemian: naleśnik, serek, naleśnik (równo!), czekolada, itd.
- Stos przykryć deską i lekko przycisnąć (aż serek zacznie wyłazić bokami).
- Górę można jeszcze raz posmarować serkiem (dla kontrastu i lepszego wiązania posypek) oraz czymś udekorować (np. posypać cukrowymi dekoracjami i/lub zrobić czekoladowy napis).
Sposób podania
Na świeżo! Przechowywać w lodówce, ale następnego dnia już nie jest taki dobry.