Tort kakaowo-malinowy

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

BISZKOPT

  • Jajo, duże - 6 sztuk (białka i żółtka osobno)
  • Mąka owsiana bezglutenowa -70 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 20 g
  • Skrobia ziemniaczana - 30 g
  • Kakao, gorzkie - 25 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy -1 i 1/3 łyżeczki
  • Cukier - 100 g

NASĄCZENIE

  • Woda - 200 g
  • Sok z cytryny - kilka łyżeczek
  • Cukier puder - 2-3 łyżeczki

MASA ŚRODEK

  • Maliny - 400 g
  • Cukier - 2-3 łyżki
  • Sok z cytryny -2 łyżeczki
  • Śmietana kremówka, zimna - 400 g
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Żelatyna - 7-9 g + odrobina wody
  • Cukier puder - 2-5 łyżek
  • Śmietan-fix -1 opakowanie

KREM WIERZCH

  • Śmietana kremówka - 400 g
  • Cukier puder - 2-3 łyżki
  • Śmietan-fix - 1 opakowanie

Bezglutenowy tort kakaowy z masą malinową.

Biszkopty piekłam na trzech niskich blachach – u mnie średnica 20 cm firmy Wilton.

Nigdy nie kroiłam wysokiego biszkoptu bezglutenowego na trzy kawałki, nie wiem czy nie jest na to  zbyt delikatny.

Do masy malinowej dodałam 7 g żelatyny – masa była delikatna, jak sztywna kremówka.

Jeśli wiecie, że tort będzie stał poza lodówką dłuższą chwilę, polecam dać żelatyny ciut więcej.

Przygotowanie

BISZKOPT

Biała ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze z 3 minuty. Dodajemy mąki, kakao, proszek i mieszamy delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Rozlewamy na 3 blachy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. lub do suchego patyczka.

NASĄCZENIE

U mnie takie, ponieważ ciacho jadła córka, ale zamiast cytryny można wykorzystać alkohol lub kawę. Ilość podana wyżej wystarczyła mi do nasączenia 3 biszkoptów.

MASA ŚRODEK

Żelatynę zalewamy odrobina wody, mieszamy i odstawiamy aż napęcznieje.

Maliny gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny na małym ogniu z 10 minut.

Po tym czasie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Zagotowujemy jeszcze raz, odstawiamy na 2 minuty i do gorącego ale nie wrzącego musu dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.

Odstawiamy mus do całkowitego ostygnięcia – nie może być ciepły, musi mieć temp pokojową.

Kremówkę ubijamy z fixem, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i ponownie mieszamy (uważamy żeby nie zważyć ). Zmniejszamy obroty na min i dodajemy chłodny mus. Mieszamy krótko, dosłownie kilka obrotów. Próbujemy czy jest wystarczająco słodki (ja dodałam 3 łyżki cukru pudru).

Jeśli krem nie jest do końca wymieszany, robimy to szpatułką.

Krem wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny, żeby był sztywniejszy. Można go włożyć wraz z miską lub wcześniej przełożyć do rękawa cukierniczego (ja tak zrobiłam). Ja rozłożyłam 80% między biszkopty a 20% zostawiłam na następny dzień do dekoracji.

Z zimnych biszkoptów ściągamy papier. Na spód układamy 1 biszkopt, nasączamy 1/3 wody. Następnie nakładamy krem. Potem kładziemy drugi biszkopt, nasączamy i ponownie układamy krem a na wierzch trzeci biszkopt i nasączamy pozostałą wodą.

Po ułożeniu biszkoptu 2 i 3 należy je docisnąć, żeby krem równo się rozłożył.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

KREM WIERZCH

Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i fixem.

Następnie 70% przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na godzinę a 30% rozprowadzamy na torcie i wkładamy do lodówki – będzie to pierwsza warstwa kremu, która zwiąże nam wszystkie okruszki i dzięki temu wierzch będzie się lepiej rozprowadzał.

Po godzinie śmietankę układamy na bokach i wierzchu toru, wyrównujemy.

Wierzch dekorujemy owocami, czekoladą, posypką lub jak u mnie masą malinową i owocami.

Gotowy tort wkładamy do lodówki na min 2 godziny.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis