Tort czekoladowy brownie bez mąki
- 10 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
- Czekolada - 160 g (gorzka lub po połowie gorzka i mleczna)
- Masło - 200 g
- Cukier - 1 szklanka
- Jajko - 5 sztuk, dużych
- Kakao - 3/4 szklanki
- Likier, rum lub spirytus - 1 łyżka
- Kwaśny dżem na wierzch tortu i do przełożenia - parę łyżek
- Do dekoracji:
- Czekolada - 1 sztuka
- Masło - 50 g
- Słodka śmietanka 30% (opcjonalnie) - 1 łyżka
Przygotowanie
Połamać czekoladę na mniejsze kawałki, dodać masło i rozpuścić na malutkim ogniu. Dodać cukier i żółtka, ubić mikserem. Dodać likier i ubić. Następnie do miski ze składnikami przesiać kakao i ubić ponownie. Dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 22 cm.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (grzałka góra-dół). Nie trzeba sprawdzać ciasta patyczkiem, ciasto ma być wilgotne w środku. Przestudzić w tortownicy, po czym przełożyć na metalową kratę. Wierzch ostudzonego ciasta pokryć cienką warstwą kwaśnego dżemu. Polewa będzie się lepiej „trzymała”, ponadto zakrywając nierówności na powierzchni tortu, uzyskamy piękną i równą jej warstwę.
Wykonanie polewy dekoracji:
Czekoladę i masło rozpuścić na parze. Jeśli masa jest gęsta, można dodać łyżkę słodkiej śmietanki lub masła. Jeszcze ciepłą polewą polać tort. Ostudzić.
Uwaga: Nie obawiajmy się dodatku alkoholu – wyparuje w trakcie pieczenia, pozostanie tylko aromat.