Tort bezowy Pavlova

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Beza

  • Białko jajka - 4 szt.
  • Cukier puder - 200-250 g
  • Mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Krem

  • Serek mascarpone - 250 g
  • Śmietanka 36% - 500 ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Owoce - do dekoracji

Rozgrzać piekarnik na 140 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do ciasta, można na nim narysować okrąg o średnicy 23 cm.

Przygotowanie

Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec łyżka, po łyżce dodawać cukier. Białka zaczną robić się świecące i bardzo sztywne. Dodać mąkę i sok z cytryny wszystko krótko wymieszać.

Połowę ubitej piany wyłożyć na papier, tworząc okrąg. Drugą połowę wyłożyć łyżką brzeg, tak aby wszystko przypominało krater wulkanu 🙂

Wstawić bezę do piekarnika na środkowej półce i piec 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 130 stopni i piec jeszcze 55 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia ok. 5 godzin (a najlepiej na całą noc), wcześniej nie otwierać piekarnika!!!

Krem: miksujemy na gładką masę: serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Przed podaniem wykładamy na upieczoną bezę i dekorujemy ulubionymi owocami.

Oceń ten przepis