Tort bezowy Pavlova
- 12 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
Beza
- Białko jajka - 4 szt.
- Cukier puder - 200-250 g
- Mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
Krem
- Serek mascarpone - 250 g
- Śmietanka 36% - 500 ml
- Cukier puder - 2 łyżki
- Owoce - do dekoracji
Przygotowanie
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec łyżka, po łyżce dodawać cukier. Białka zaczną robić się świecące i bardzo sztywne. Dodać mąkę i sok z cytryny wszystko krótko wymieszać.
Połowę ubitej piany wyłożyć na papier, tworząc okrąg. Drugą połowę wyłożyć łyżką brzeg, tak aby wszystko przypominało krater wulkanu 🙂
Wstawić bezę do piekarnika na środkowej półce i piec 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 130 stopni i piec jeszcze 55 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia ok. 5 godzin (a najlepiej na całą noc), wcześniej nie otwierać piekarnika!!!
Krem: miksujemy na gładką masę: serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Przed podaniem wykładamy na upieczoną bezę i dekorujemy ulubionymi owocami.