Torcik z owocami sezonowymi

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 paczka szpinaku w liściach (ok. 200 g)

Krem:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
  • Dowolne owoce sezonowe (np. maliny, borówki)

Zielony kolor biszkoptu ładnie komponuje się z bielą serka mascarpone i kolorowymi owocami.

Przygotowanie

Ciasto:

Białka ubić na sztywno, potem stopniowo dodać do nich cukier cały czas ubijając, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka po jednym, cały czas ubijając, następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu bardzo delikatnie dodać zblendowane wcześniej liście świeżego szpinaku. Masę wlać do tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Piec ok. 25 min. w 180˚C  lub do suchego patyczka.

Krem:

Śmietankę ubijać kilka minut, aż zwiększy objętość, dodać serek mascarpone i cukier i dalej ubijać. Na końcu można dodać Śmietan-fix i jeszcze chwilę ubijać.

Składanie ciasta:

Gdy ciasto wystygnie przekroić je na dwa placki. Dolną cześć ciasta przełożyć kremem. Na kremie ułożyć sezonowe owoce np. maliny, borówki (część odłożyć do dekoracji), położyć drugi placek. Wierzch ciasta posmarować kremem i udekorować resztą owoców.

Smacznego!!!

Oceń ten przepis