Tiramisu

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Biszkopty - 1 opakowanie
  • Ser mascarpone - 2 opakowania
  • Jajko - 4 sztuki
  • Śmietana 36% - 100 g
  • Kawa mielona - 1 kubek zaparzonej kawy
  • Alkohol - 10 łyżek
  • Cukier puder - ¾ szklanki
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • Kakao - do posypania

Upojny smak Włoch!

Przygotowanie

Kawę zagotować w garnuszku (ma być mocna), ostudzić i dodać alkohol np. Amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodawać porcjami ser mascarpone.Ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.

Biszkopty namoczyć w kawie (tak aby nie rozmiękły). Ułożyć na dnie naczynia 1 warstwę biszkoptów. Wyłożyć na biszkopty połowę masy serowej. Oprószyć kakao.

Ułożyć kolejną warstwę (biszkopty, masa serowa, kakao). Przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podawać schłodzone.

Oceń ten przepis