Tiramisu

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 25 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Żółtko jajka - 5 sztuk
  • Cukier - 100-120 g
  • Serek mascarpone - 1 duże opakowanie (500 g)
  • Śmietanka do ubijania 30% lub 36% - 125 ml (1/2 szklanki)
  • Kawa espresso, zaparzona i wystudzona - 150 ml
  • Wino marsala lub inne słodkie (może być też likier amaretto, ajerkoniak lub adwokat) - 120 ml
  • Biszkopty bezglutenowe - 2 opakowania (w sumie ok. 120–150 g)
  • Kakao do posypania, dobre ciemne - 3-4 łyżki
  • Foremka 20x20 cm

Włoski deser Tiramisu w klasycznej choć bezglutenowej odsłonie. Pyszny, delikatny krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą z alkoholem. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Przygotowanie

Ubić żółtka z 75 g cukru na parze na kogel mogel (na puszystą i białawą masę). Ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Połączyć kogel-mogel z ubitą śmietaną z serkiem mascarpone.

Wymieszać kawę z alkoholem, wlać do miseczki. Zamaczać w płynie biszkopty (uważając, żeby się nie rozpadły, ale jednocześnie całe nasiąknęły płynem), układać na dnie formy, przykryć połową przygotowanego kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem i posmarować resztą kremu. Naczynie przykryć i pozostawić  do  schłodzenia  w  lodówce  (minimum  2–3  godziny,  a najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć obficie przez sitko kakao.

Oceń ten przepis