Tiramisu
- 8 porcji
- 25 minut
- Średnie
Składniki:
- Żółtko jajka - 5 sztuk
- Cukier - 100-120 g
- Serek mascarpone - 1 duże opakowanie (500 g)
- Śmietanka do ubijania 30% lub 36% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Kawa espresso, zaparzona i wystudzona - 150 ml
- Wino marsala lub inne słodkie (może być też likier amaretto, ajerkoniak lub adwokat) - 120 ml
- Biszkopty bezglutenowe - 2 opakowania (w sumie ok. 120–150 g)
- Kakao do posypania, dobre ciemne - 3-4 łyżki
- Foremka 20x20 cm
Przygotowanie
Ubić żółtka z 75 g cukru na parze na kogel mogel (na puszystą i białawą masę). Ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Połączyć kogel-mogel z ubitą śmietaną z serkiem mascarpone.
Wymieszać kawę z alkoholem, wlać do miseczki. Zamaczać w płynie biszkopty (uważając, żeby się nie rozpadły, ale jednocześnie całe nasiąknęły płynem), układać na dnie formy, przykryć połową przygotowanego kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem i posmarować resztą kremu. Naczynie przykryć i pozostawić do schłodzenia w lodówce (minimum 2–3 godziny, a najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć obficie przez sitko kakao.