Tiramisu
- -
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Biszkopty - 1 opakowanie
- Ser mascarpone - 2 opakowania
- Jajko - 4 sztuki
- Śmietana 36% - 100 g
- Kawa mielona - 1 kubek zaparzonej kawy
- Alkohol - 10 łyżek
- Cukier puder - ¾ szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- Kakao - do posypania
Przygotowanie
Kawę zagotować w garnuszku (ma być mocna), ostudzić i dodać alkohol np. Amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodawać porcjami ser mascarpone.Ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.
Biszkopty namoczyć w kawie (tak aby nie rozmiękły). Ułożyć na dnie naczynia 1 warstwę biszkoptów. Wyłożyć na biszkopty połowę masy serowej. Oprószyć kakao.
Ułożyć kolejną warstwę (biszkopty, masa serowa, kakao). Przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podawać schłodzone.