Tartaletki z dynią i burakami
- 6 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
Ciasto (na 6 mini tart o średnicy: 9 cm)
- Skrobia pszenna bezglutenowa lub skrobia kukurydziana - 190 g
- Mąka gryczana bezglutenowa lub ryżowa bezglutenowa - 60 g
- Masło (zimne) - 125 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Śmietana (kwaśna) - 3 łyżki
Nadzienie
- Dynia (po obraniu i usunięciu pestek waży 500 g) - 1000 g
- Burak (3 średniej wielkości sztuki) - 500 g
- Ser camembert - 120 g
- Cebula czerwona - 1/2 szt.
- Śmietana (kwaśna) - 12 łyżeczek
- Rozmaryn - kilka gałązek
- Oliwa do pieczenia
Przygotowanie
Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Buraka obierz, pokrój w plastry a później na ćwiartki. Cebulę pokój w słupki (piórka). Warzywa umieść na tacy do zapiekania, skrop oliwą i posyp świeżym rozmarynem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Mąkę przesiej. Zimne masło posiekaj, połącz z mąką, dodaj sól i jajko. Wyrób na gładką masę. Dodaj śmietanę i ponownie zagnieć. Ciasto wyłóż na formy do pieczenia i wstaw do lodówki na 40 minut.
Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 15 minut. Wyjmij upieczone spody ciasta, zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza.
Na spody tart połóż upieczone warzywa, dopraw solą i pieprzem, polej każdą tartę dwiema łyżeczkami kwaśnej śmietany, na wierzchu połóż plaster sera camembert i rozmaryn. Piecz 15 minut.