Tarta z burakami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mieszanka mąk bezglutenowych: 125 g (50 g ryżowej, 50 g jaglanej bądź owsianej, 25 g skrobi ziemniaczanej)
  • Masło - 75 g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól - 1 szczypta

Farsz:

  • Burak - 1 sztuka
  • Por - odrobina
  • Pierś kurczaka - 1/2 sztuki
  • Masło - 1/2 łyżki
  • Śmietana 12%
  • Parmezan (wedle uznania)
  • Sól - 1 szczypta
  • Pieprz - 1 szczypta
  • Cukier - 1 szczypta
  • Natka pietruszki
  • Ocet - odrobina

Do przygotowania mięsa z kurczaka:

  • Tymianek
  • Jajko - 1 sztuka
  • Przyprawy wedle uznania

Przygotowanie

CIASTO:

Połączyć wszystkie składniki, uformować kulę,która następnie owinąć w folię spożywczą i przez godzinę schłodzić w lodówce.

FARSZ:
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować a następnie usmażyć.

Pora pokroić, podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojonego lub tartego na tarce buraka.

Do buraka dodać ocet, cukier, sól, pieprz, tymianek – dusić do miękkości.

TARTA:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę – przekłuć widelcem. Podpiec około 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć buraki, następnie kurczaka. Następnie wylać sos ze śmietany, jajka i natki pietruszki – przyprawiony wedle uznania.

Posypać serem i piec jeszcze około 30 minut.

Porcja na formę o średnicy 16 cm 😉

Oceń ten przepis