Tarta z burakami
- 3 porcje
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mieszanka mąk bezglutenowych: 125 g (50 g ryżowej, 50 g jaglanej bądź owsianej, 25 g skrobi ziemniaczanej)
- Masło - 75 g
- Jajko - 1 sztuka
- Sól - 1 szczypta
Farsz:
- Burak - 1 sztuka
- Por - odrobina
- Pierś kurczaka - 1/2 sztuki
- Masło - 1/2 łyżki
- Śmietana 12%
- Parmezan (wedle uznania)
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz - 1 szczypta
- Cukier - 1 szczypta
- Natka pietruszki
- Ocet - odrobina
Do przygotowania mięsa z kurczaka:
- Tymianek
- Jajko - 1 sztuka
- Przyprawy wedle uznania
Przygotowanie
CIASTO:
Połączyć wszystkie składniki, uformować kulę,która następnie owinąć w folię spożywczą i przez godzinę schłodzić w lodówce.
FARSZ:
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować a następnie usmażyć.
Pora pokroić, podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojonego lub tartego na tarce buraka.
Do buraka dodać ocet, cukier, sól, pieprz, tymianek – dusić do miękkości.
TARTA:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę – przekłuć widelcem. Podpiec około 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć buraki, następnie kurczaka. Następnie wylać sos ze śmietany, jajka i natki pietruszki – przyprawiony wedle uznania.
Posypać serem i piec jeszcze około 30 minut.
Porcja na formę o średnicy 16 cm 😉