Tarta warzywna z dynią i brokułem
- 4 porcje
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
Spód tarty:
- Mąka bezglutenowa, może być skrobia pszenna bezglutenowa lub kukurydziana - 120 g
- Mąka ryżowa - 50 g
- Masło (zimne)- 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 1/3 łyżeczki
- Śmietana (gęsta) - 2-3 łyżki
Nadzienie tarty:
- Brokuł (mrożony) - 450 g
- Dynia (upieczona i pokrojona w kostkę) - 400 g
- Rozmaryn
- Śmietana (kwaśna, gęsta) - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Czosnek (przeciśnięty przez praskę) - 2 ząbki
- Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
- Żółty ser (starty) - 120 g
Przygotowanie
Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, sól i jajko, wyrób ciasto. Dodaj śmietanę i ponownie wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez pół godziny. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut, z termoobiegiem.
Brokuł ugotuj w wodzie z szczyptą soli. 1/3 ugotowanego brokułu odłóż, pozostały brokuł rozdrobnij. Jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną, dodaj czosnek i gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozdrobniony brokuł, wymieszaj.
Na upieczony spód ciasta połóż upieczoną dynię, posyp rozmarynem. Polej masą śmietanowo – jajeczną z brokułem. Posyp startym serem. Na wierzchu ułóż kawałki brokuła. Piecz tartę w 170 stopniach Celsjusza przez 30 minut, z termoobiegiem.