Tarta warzywna z dynią i brokułem

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

Spód tarty:

  • Mąka bezglutenowa, może być skrobia pszenna bezglutenowa lub kukurydziana - 120 g
  • Mąka ryżowa - 50 g
  • Masło (zimne)- 100 g
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Śmietana (gęsta) - 2-3 łyżki

Nadzienie tarty:

  • Brokuł (mrożony) - 450 g
  • Dynia (upieczona i pokrojona w kostkę) - 400 g
  • Rozmaryn
  • Śmietana (kwaśna, gęsta) - 300 g
  • Jajko - 4 szt.
  • Czosnek (przeciśnięty przez praskę) - 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Żółty ser (starty) - 120 g

Przygotowanie

Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, sól i jajko, wyrób ciasto. Dodaj śmietanę i ponownie wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez pół godziny. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut, z termoobiegiem.

Brokuł ugotuj w wodzie z szczyptą soli. 1/3 ugotowanego brokułu odłóż, pozostały brokuł rozdrobnij. Jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną, dodaj czosnek i gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozdrobniony brokuł, wymieszaj.

Na upieczony spód ciasta połóż upieczoną dynię, posyp rozmarynem. Polej masą śmietanowo – jajeczną z brokułem. Posyp startym serem. Na wierzchu ułóż kawałki brokuła. Piecz tartę w 170 stopniach Celsjusza przez 30 minut, z termoobiegiem.  

Oceń ten przepis