Tarta owsiana z brokułami i porem
- 9 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Serek kremowy - 120 g
- Masło 83% - 100 g
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - 0,5 łyżeczki
Nadzienie:
- Por
- Brokuły
- Jajko - 5 sztuk
- Śmietana 18% - 300 g
- Przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, papryka, tymianek)
Przygotowanie
Spód
Mąki przesiewamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy serek i masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i przekładamy do lodówki bądź zamrażalnika (jeśli chcemy aby szybciej się schłodziło).
Wyjmujemy z lodówki, rozpłaszczamy i rozwałkowujemy ciasto (można podsypać minimalna ilością mąki gryczanej) Przekładamy do formy o średnicy 20 cm, staramy się zrobić również rant, chłodzimy w lodówce a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki kiedy piekarnik się nagrzeje nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-17 minut.
W tym czasie można przygotować ulubione nadzienie.
Nadzienie
Brokuł podziel na różyczki i krótko ugotuj. Por pokrój na krążki. Śmietanę i jaja ubij na jednolitą masę z przyprawami. Na podpieczony spód ułóż pora i różyczki brokuła zalej kremem jajecznym. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45–50 minut.