Tarta owsiana z brokułami i porem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 9 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 100 g
  • Mąka ziemniaczana - 50 g
  • Serek kremowy - 120 g
  • Masło 83% - 100 g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 0,5 łyżeczki

Nadzienie:

  • Por
  • Brokuły
  • Jajko - 5 sztuk
  • Śmietana 18% - 300 g
  • Przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, papryka, tymianek)

Bezglutenowa tarta z zielonymi warzywami jest dowodem na to, jak pyszne mogą być dania bezglutenowe. Idealnie kruchy spód, nie rozsypujący się. Do tego warzywa i śmietanowo-jajeczne nadzienie. Danie na śniadanie, obiad czy kolację.

Przygotowanie

Spód
Mąki przesiewamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy serek i masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i przekładamy do lodówki bądź zamrażalnika (jeśli chcemy aby szybciej się schłodziło).
Wyjmujemy z lodówki, rozpłaszczamy i rozwałkowujemy ciasto (można podsypać minimalna ilością mąki gryczanej) Przekładamy do formy o średnicy 20 cm, staramy się zrobić również rant, chłodzimy w lodówce a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki kiedy piekarnik się nagrzeje nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-17 minut.
W tym czasie można przygotować ulubione nadzienie.
Nadzienie

Brokuł podziel na różyczki i krótko ugotuj. Por pokrój na krążki.  Śmietanę i jaja ubij na jednolitą  masę z przyprawami. Na podpieczony spód ułóż pora i różyczki brokuła zalej kremem jajecznym. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45–50 minut.

Oceń ten przepis