Tarta mocno borówkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Składniki na tortownicę 24-25 cm

  • Jajo, średnie - 1 sztuka
  • Masło, zimne - 180 g
  • Maka ryżowa bezglutenowa - 130 g
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 80 g
  • Tapioka/skrobia - 60 g
  • Cukier/erytrol - 70 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Borówki - 650-700 g
  • Cukier - 2-3 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana - 30 g
  • Skórka z cytryny - ok 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 2-3 łyżki
  • Jajo, do posmarowania ciasta - 1 sztuka

Przepyszne kruche ciasto z dużą ilością borówek. Do owoców dodałam sok oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu nadzienie ma delikatny cytrynowy posmak.

Przy kwaśnych borówkach możecie dodać więcej cukru do owoców, gdyż tarta z przepisu poniżej jest delikatnie słodka.

Zamiast borówek możecie wykorzystać jagody, ale w tym przypadku dodajcie do nich więcej skrobi.

Z jedzeniem poczekajcie, aż tarta trochę przestygnie, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.

Można ją przechowywać kilka dni.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Cytrynę sparzamy, wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę. Do borówek dodajemy sok, skórkę, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy.
  3. Blachę albo wykładamy papierem do pieczenia albo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką np ryżową (u mnie bardziej sprawdza się papier).
  4. Zimne ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozkładamy na dnie i bokach blachy. Następnie na dnie rozkładamy owoce.
  5. Mniejszą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niej paski o szerokości około centymetra a następnie układamy na owocach, tworząc kratkę. Podczas wałkowania proponuje ciasto i stolnicę/matę posypać skrobią, żeby ciasto się nie przyklejało.
  6. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  7. Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 30-35 minutach spójrzcie na ciasto, jeśli będzie mocno zarumienione przykryjcie je folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis