Tarta mocno borówkowa
- 8 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Składniki na tortownicę 24-25 cm
- Jajo, średnie - 1 sztuka
- Masło, zimne - 180 g
- Maka ryżowa bezglutenowa - 130 g
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 80 g
- Tapioka/skrobia - 60 g
- Cukier/erytrol - 70 g
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
Dodatkowo
- Borówki - 650-700 g
- Cukier - 2-3 łyżki
- Skrobia ziemniaczana - 30 g
- Skórka z cytryny - ok 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2-3 łyżki
- Jajo, do posmarowania ciasta - 1 sztuka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Cytrynę sparzamy, wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę. Do borówek dodajemy sok, skórkę, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy.
- Blachę albo wykładamy papierem do pieczenia albo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką np ryżową (u mnie bardziej sprawdza się papier).
- Zimne ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część rozkładamy na dnie i bokach blachy. Następnie na dnie rozkładamy owoce.
- Mniejszą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niej paski o szerokości około centymetra a następnie układamy na owocach, tworząc kratkę. Podczas wałkowania proponuje ciasto i stolnicę/matę posypać skrobią, żeby ciasto się nie przyklejało.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 30-35 minutach spójrzcie na ciasto, jeśli będzie mocno zarumienione przykryjcie je folią aluminiową.
- Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Smacznego 🙂