Tarta jagodowa

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

Spód:

  • Biszkopty bezglutenowe - 100 g
  • Masło orzechowe - 4 łyżki
  • Miód - 1 solidna łycha
  • Mleko roślinne, dowolne - 5 łyżek

Masa:

  • Twaróg, bez laktozy- 120 g
  • Jogurt, bez laktozy, mały - 2 opakowania (ok. 350 ml)
  • Jagody - 1,5 szklanki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Żelatyna bezglutenowa - 4 łyżki /1 opakowanie
  • Mleko roślinne, dowolne - 5 łyżek

Polewa:

  • Jagody - 1 mała garść
  • Galaretka jagodowa bezglutenowa - 1 opakowanie

Do dekoracji:

  • Truskawki - kilka sztuk
  • Maliny - kilka sztuk
  • Borówki - kilka sztuk
  • Mięta, liście - kilka sztuk

Zabieramy do kuchni mały kawałek lasu, ostatnie truskawki z krzaczków, nieco malin zaglądając im do środka czy nie mają nieproszonych gości, kilka listków świeżej mięty, odrobinę miligramów wyobraźni i solidne kilo cierpliwości…i powstanie za chwil parę, tarta leśna, jagodowa, pyszna, nasza domowa.

Przygotowanie

SPÓD
1. Biszkopty przesypujemy do grubszego worka i rozkruszamy na przykład wałkiem/ręką/gałką do ciasta/blenderem.

2. Następnie rozkruszone biszkopty wrzucamy do miski. Do miski wrzucamy pozostałe składniki na spód i wszystko blendujemy na jednolitą masę (zamiast blendera można użyć ostrza w kształcie „S”).

3. Następnie masę wykładamy do foremki i palcami układamy ciasto na foremce.

4. Formę z ciastem wkładamy na dobre 2 godziny do zamrażalnika. Jeśli ciasta nie włożymy do zamrażalnika, nie wyciągniemy go później z foremki ponieważ odpowiednio się nie zetnie. 

MASA
1. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę poza żelatyna i mlekiem roślinnym i miksujemy/blendujemy na jedwabistą masę.
2. W garnuszku podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzące. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i mieszamy. Następnie wymieszaną z mlekiem żelatynę wlewamy do naszej masy serowo jagodowej i wszystko dokładnie miksujemy/blendujemy.
3. Wyciągamy nasz spód tarty z zamrażalnika i wylewamy na niego naszą masę. Następnie wkładamy całość do lodówki na dobre 2 – 3 godzin.
POLEWA
1. Kiedy tarta jest w lodówce robimy polewę. Jagody wrzucamy do małego rondelka, kiedy puszczą sok i zagotują się gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparowały wodę.
2. Następnie blendujemy je na gładki sos i wrzucamy do ciepłego sosu galaretkę, dokładnie mieszając.
3. Garnuszek ściągamy z ognia. Kiedy polewa będzie zimna, wyciągamy tartę z lodówki – powinna już stężeć – i polewamy nią naszą tartę.

4. Całość wkładamy na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po wyjęciu, dekorujemy owocami.

 

Oceń ten przepis