Tarta jagodowa
- 8 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
Spód:
- Biszkopty bezglutenowe - 100 g
- Masło orzechowe - 4 łyżki
- Miód - 1 solidna łycha
- Mleko roślinne, dowolne - 5 łyżek
Masa:
- Twaróg, bez laktozy- 120 g
- Jogurt, bez laktozy, mały - 2 opakowania (ok. 350 ml)
- Jagody - 1,5 szklanki
- Cukier - 4 łyżki
- Żelatyna bezglutenowa - 4 łyżki /1 opakowanie
- Mleko roślinne, dowolne - 5 łyżek
Polewa:
- Jagody - 1 mała garść
- Galaretka jagodowa bezglutenowa - 1 opakowanie
Do dekoracji:
- Truskawki - kilka sztuk
- Maliny - kilka sztuk
- Borówki - kilka sztuk
- Mięta, liście - kilka sztuk
Przygotowanie
SPÓD
1. Biszkopty przesypujemy do grubszego worka i rozkruszamy na przykład wałkiem/ręką/gałką do ciasta/blenderem.
2. Następnie rozkruszone biszkopty wrzucamy do miski. Do miski wrzucamy pozostałe składniki na spód i wszystko blendujemy na jednolitą masę (zamiast blendera można użyć ostrza w kształcie „S”).
3. Następnie masę wykładamy do foremki i palcami układamy ciasto na foremce.
4. Formę z ciastem wkładamy na dobre 2 godziny do zamrażalnika. Jeśli ciasta nie włożymy do zamrażalnika, nie wyciągniemy go później z foremki ponieważ odpowiednio się nie zetnie.
MASA
1. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę poza żelatyna i mlekiem roślinnym i miksujemy/blendujemy na jedwabistą masę.
2. W garnuszku podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzące. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i mieszamy. Następnie wymieszaną z mlekiem żelatynę wlewamy do naszej masy serowo jagodowej i wszystko dokładnie miksujemy/blendujemy.
3. Wyciągamy nasz spód tarty z zamrażalnika i wylewamy na niego naszą masę. Następnie wkładamy całość do lodówki na dobre 2 – 3 godzin.
POLEWA
1. Kiedy tarta jest w lodówce robimy polewę. Jagody wrzucamy do małego rondelka, kiedy puszczą sok i zagotują się gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparowały wodę.
2. Następnie blendujemy je na gładki sos i wrzucamy do ciepłego sosu galaretkę, dokładnie mieszając.
3. Garnuszek ściągamy z ognia. Kiedy polewa będzie zimna, wyciągamy tartę z lodówki – powinna już stężeć – i polewamy nią naszą tartę.
4. Całość wkładamy na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po wyjęciu, dekorujemy owocami.