Tarta ekspresowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 6 porcji
  • 1 godzina 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Herbatniki bezglutenowe - 200 g
  • Masło - 100 g
  • Biała czekolada, bezglutenowa - 2 tabliczki
  • Śmietanka 30 lub 36%
  • Owoce: u mnie granat, brzoskwinie, borówki

Przygotowanie

Masło rozpuścic na małym ogniu w rondelku, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie rozkruszyć herbatniki, następnie wlac do nich masło. Przygotowany „spód” rozłożyć równomiernie na blaszce do tarty i piec (opcjonalnie)  10 – 15 minut w piekarniku (góra-dół) w 180 stopniach.

W tym czasie robimy krem : do rondelka wlac śmietankę, która podgrzewamy na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy białą czekoladę aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy że sobą.

Na ostudzony (wyjęty uprzednio) spód wylewamy masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Po wyjęciu dekorujemy ulubionymi owocami (najlepiej takimi, które szybko nie ciemnieją, nie podejdą wodą) – u mnie padło na owoce granatu, brzoskwinie i garść borówek. Ciasto wkładamy znów do lodówki na 1h. Po tym czasie jest gotowe i idealne do podania.

Uprzedzam jest bardzo słodkie, więc warto zaprosić na degustacje znajomych /rodzinkę bo ciężko je przejeść samemu, nawet jeśli ktoś kocha słodkie.

Smacznego! 🙂

Oceń ten przepis