Tarta cytrynowa z kremem jaglano-kokosowym, bez pieczenia

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Spód:

  • ½ szklanki migdałów ew. dowolnych łagodnych w smaku orzechów
  • 6-8 sztuk daktyli
  • malutka szczypta soli

Masa:

  • 1/8 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka i ¼ szklanki mleka kokosowego z kartonu (ja używam Real Thai)
  • 20-25 ml cukru brązowego (2 łyżki)
  • malutka szczypta soli
  • sok i skórka z co najmniej 1 całej cytryny (a najlepiej dwie)

Polewa:

  • 50 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 kopiata łyżka mleka kokosowego z puszki (najgęstsza część)

Pyszna tarta na daktylowo – migdałowym spodzie, z kremowym nadzieniem cytrynowo-kokosowym, a wszystko polane dobrą gorzką czekoladą. Wyśmienity deser pełen zdrowych składników. Można wykorzystać jako mazurek.

Przygotowanie

  1. Migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut. Obrać ze skórki i zmielić.
  2. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 15-20 minut, odcedzić, płyn można zużyć do jakiejś potrawy. Zmiksować zmielone migdały i odsączone daktyle na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy, można dodać 1 daktyla więcej lub 1 łyżkę wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna.
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli robimy mazurek można użyć prostokątną foremkę). Wyłożyć spód foremki masą daktylowo – migdałową i odstawić do lodówki aby masa stężała.
  4. Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzić dobrze na sitku. Do szerokiego rondelka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, wlać mleko kokosowe z kartonu i gotować na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważać aby kasza się nie przypaliła.
  5. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo miękka, zestawić z ognia. Gorącą kaszę od razu zmiksować,  dokładnie na bardzo gładki budyń, doprawić do smaku sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Masa powinna być mocno kwaśna i mocno cytrynowa. Masa wydaje się być bardzo płynna, ale stygnąc trochę zgęstnieje. Taka luźna masa daje potem efekt podobny do serka homo. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
  6. W średniej wielkości rondelku umieścić gęste tłuste mleko kokosowe i połamaną czekoladę. Rondelek umieścić na palniku i ustawić na najmniejszą moc, tak aby całość powolutku się roztapiała (mniej doświadczonym kuchennie polecam roztapianie w kąpieli wodnej). Nie doprowadzić do zbytniego nagrzania. Gdy widać że mleko się roztopiło a czekolada jest miękka (straciła kontury), wymieszać energicznie łyżką na gęstą gładką masę. Ciepłą polewę od razu rozsmarować na mazurku, gdyż szybko gęstnieje w miarę jak obniża się temperatura. Mazurek można od razu dekorować. Odstawić w chodne miejsce do zastudzenia.

Oceń ten przepis