Tajwańska herbata mleczna bubble tea
- 2 porcje
- 5 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- ¾ szklanki wody
- 3 torebki herbaty (lub 1 łyżka liściastej)
- 1 szklanka pełnego mleka lub mleka roślinnego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% , opcjonalnie, ale bardzo zalecane!
- cukier lub wybrane słodzidło - do smaku
- 1 szczypta soli
- 4-6 łyżek ugotowanych pereł tapioki
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę, dodaj torebki herbaty i zmniejsz ogień. Upewnij się, że torebki herbaty są zanurzone w wodzie.
Gotuj przez minutę przed dodaniem mleka. Mieszaj i gotuj, aż herbata mleczna zacznie parować, ale się nie zagotuje (około jednej do dwóch minut). Lepiej nie gotować dłużej aby nie uwolniła się goryczka.
Wyjmij torebki herbaty lub odcedź fusy jeśli używasz liściastej, dodaj śmietankę i cukier z niewielką szczyptą soli. Wlej do 2 filiżanek. Dodaj po 2-3 łyżki ugotowanych przezroczystych kulek tapioki.
Jeśli chcesz zrobić mrożoną herbatę mleczną, pozwól jej ostygnąć i dodaj kostki lodu lub po prostu wstaw do lodówki na kilka godzin, aby uniknąć rozcieńczania herbaty mlecznej.
Uwagi:
Jeśli używasz herbat liściastych luzem, użyj tych z drobniejszymi liśćmi, aby szybciej uwalniały smak. Jeśli chodzi o ilość herbaty i cukru, to dostosuj ją do swoich upodobań.
Dodatek śmietanki jest opcjonalny, ale zalecany. Dzięki niej herbata mleczna jest bogatsza w smaku.