Szybkie wegańskie burgery

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Soligrano Vege Burger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą - 1 op. (120 g)
  • Putka bułka do hamburgera - 2 op. (4 szt.)
  • Sałata krucha (lodowa) lub siewna (zwykła) - 4 liście (20 g)
  • Cebula zwyczajna, czerwona lub biała - 1 szt. (80 g)
  • Pomidor (zwyczajny!) słabo dojrzały - 1 szt. (200 g)
  • Ogórki kiszone - 4 małe lub 2 duże (150 g)
  • Olej rzepakowy rafinowany (oliwa wytłokowa pomace, olej kartamusowy lub czerwony olej palmowy jak ktoś bardzo nie lubi olei rafinowanych, ale w tym przypadku oczyszczenie oleju w procesie rafinacji jest zaletą, zaś duża ilość soczewicy ograniczy wchłanianie tłuszczu) - ok. 50 ml

Uwaga: Na zlecenie Soligrano produkowane są jeszcze 2 inne Vege Burgery – orkiszowe, ale obecnie tylko jaglany jest bezglutenowy. Trzeba więc uważać przy zakupach (fioletowe opakowanie ze znakiem Przekreślonego Kłosa).

Kanapka jest dość wysoka, a pocienianie bułki nie daje pożądanych efektów. W efekcie danie to niestety nie nadaje się dla dzieci, bo nie będą mogły go właściwie spożyć.

Ta wegańska kanapka z Hamburga nie wymaga żadnego sosu.

Przygotowanie

  1. Odmierzyć w klasycznym (250 ml) kubku 3/4 wrzątku i 1/4 przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, co da nam wodę o temperaturze ok. 80 °C.
  2. Do miski lub garnka o gładkich ścianach nalać odmierzoną wodę i wsypać mieszankę z torebki. Wymieszać widelcem i odstawić na co najmniej 12 minut.
  3. Cztery ładne liście sałaty delikatnie oddzielić od główki i umyć razem z pomidorem.
  4. Sałatę odwirować, osuszyć lub zostawić do odcieknięcia.
  5. Na patelni (najlepiej grillowej) dobrze rozgrzać 2 łyżki oleju.
  6. Bułki wyjąć z torebek i rozkroić poziomo na 2 równe części. Krótko opiec na patelni od strony krojenia (można też opiec je w tosterze, ale smaczniej wychodzi gdy spieczone są tylko z jednej strony).
  7. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
  8. Pomidora też pokroić poziomo. Po odkrojeniu spodu i góry powinny nam się udać 4 piękne 3-5 mm plasterki. Burger będzie smaczniejszy gdy schłodzimy pomidor w lodówce.
  9. Kiszone ogórki pokroić wzdłużnie na cienkie (np. 2 mm) plasterki.
  10. Patelnię umyć, wysuszyć oraz dobrze rozgrzać na niej 8 łyżek oleju (kropla wody powinna „tańczyć” po powierzchni.
  11. Masę Soligrano podzielić optycznie na 4 równe części. Mieszanka bardzo się klei, więc każdą porcję należy najpierw wrzucić na patelnie, potem spłaszczyć łopatką, a na koniec dopiero uformować w kółko. Na kwadratowej patelni grillowej zmieszczą nam się wszystkie 4 kotlety, które po kilkudziesięciu sekundach należy przewrócić na drugą stronę i nadal grilować przez kolejne 30-50 sekund.
  12. Na spodzie bułki układamy: sałatę (chroni bułkę), kotlet, warstwę ogórków, pomidora, cebulkę, oraz górę od bułki.

Spożyć jeszcze ciepłe – zaraz po przyrządzeniu.

Oceń ten przepis