Szybkie wegańskie burgery
- 4 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Soligrano Vege Burger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą - 1 op. (120 g)
- Putka bułka do hamburgera - 2 op. (4 szt.)
- Sałata krucha (lodowa) lub siewna (zwykła) - 4 liście (20 g)
- Cebula zwyczajna, czerwona lub biała - 1 szt. (80 g)
- Pomidor (zwyczajny!) słabo dojrzały - 1 szt. (200 g)
- Ogórki kiszone - 4 małe lub 2 duże (150 g)
- Olej rzepakowy rafinowany (oliwa wytłokowa pomace, olej kartamusowy lub czerwony olej palmowy jak ktoś bardzo nie lubi olei rafinowanych, ale w tym przypadku oczyszczenie oleju w procesie rafinacji jest zaletą, zaś duża ilość soczewicy ograniczy wchłanianie tłuszczu) - ok. 50 ml
Przygotowanie
- Odmierzyć w klasycznym (250 ml) kubku 3/4 wrzątku i 1/4 przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, co da nam wodę o temperaturze ok. 80 °C.
- Do miski lub garnka o gładkich ścianach nalać odmierzoną wodę i wsypać mieszankę z torebki. Wymieszać widelcem i odstawić na co najmniej 12 minut.
- Cztery ładne liście sałaty delikatnie oddzielić od główki i umyć razem z pomidorem.
- Sałatę odwirować, osuszyć lub zostawić do odcieknięcia.
- Na patelni (najlepiej grillowej) dobrze rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Bułki wyjąć z torebek i rozkroić poziomo na 2 równe części. Krótko opiec na patelni od strony krojenia (można też opiec je w tosterze, ale smaczniej wychodzi gdy spieczone są tylko z jednej strony).
- Cebulę obrać i pokroić w talarki.
- Pomidora też pokroić poziomo. Po odkrojeniu spodu i góry powinny nam się udać 4 piękne 3-5 mm plasterki. Burger będzie smaczniejszy gdy schłodzimy pomidor w lodówce.
- Kiszone ogórki pokroić wzdłużnie na cienkie (np. 2 mm) plasterki.
- Patelnię umyć, wysuszyć oraz dobrze rozgrzać na niej 8 łyżek oleju (kropla wody powinna „tańczyć” po powierzchni.
- Masę Soligrano podzielić optycznie na 4 równe części. Mieszanka bardzo się klei, więc każdą porcję należy najpierw wrzucić na patelnie, potem spłaszczyć łopatką, a na koniec dopiero uformować w kółko. Na kwadratowej patelni grillowej zmieszczą nam się wszystkie 4 kotlety, które po kilkudziesięciu sekundach należy przewrócić na drugą stronę i nadal grilować przez kolejne 30-50 sekund.
- Na spodzie bułki układamy: sałatę (chroni bułkę), kotlet, warstwę ogórków, pomidora, cebulkę, oraz górę od bułki.
Spożyć jeszcze ciepłe – zaraz po przyrządzeniu.