Szpinakowy wiosenny leśny mech z galaretkami
- 1 porcja
- 1 godzina 20 minut
- Średnie
Składniki:
Ciasto:
- 220 g Mix C Schar
- 150 g zblendowanego szpinaku z 40 ml cytryny
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 180 g cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Masę śmietanową robimy, gdy mamy już gotowe galaretki (bardzo szybko tężeje):
- 3 łyżki żelatyny
- 400 g jogurty greckiego bez laktozy
- 125 ml gorącej wody
Galaretki:
- 3 galaretki w różnych kolorach (z czego każe opakowanie = 71 g.)
- woda gorąca (3 x 250 ml)
Przygotowanie
Ciasto:
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy.
- Do ubitej masy dodajemy mix C, sodę, proszek, mieszamy szpatułką.
- Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy szpatułką.
- Masę wylewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Pieczemy 35 min w 175 stopniach (góra /dół).
- Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto jest przepyszne 🤩🤩🤩 po upieczeniu jak ostygnie odcinamy górę, która kruszymy sobie do miski lub głębokiego talerza i odstawiamy.
Galaretki:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Odstawiamy i robimy masę śmietanową.
Masa jogurtowa:
Jogurt przekładamy do miski. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jogurtu. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i szybko mieszamy. Wykładamy szybko na ciasto. Nie martwcie się jak nie wychodzi wam idealnie gładka powierzchnia, wyrówna się jak stężeje. Posypujemy resztka ciasta i wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc.
Smacznego 🤩