Szpinakowy wiosenny leśny mech z galaretkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 1 porcja
  • 1 godzina 20 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g Mix C Schar
  • 150 g zblendowanego szpinaku z 40 ml cytryny
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Masę śmietanową robimy, gdy mamy już gotowe galaretki (bardzo szybko tężeje):

  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 g jogurty greckiego bez laktozy
  • 125 ml gorącej wody

Galaretki:

  • 3 galaretki w różnych kolorach (z czego każe opakowanie = 71 g.)
  • woda gorąca (3 x 250 ml)

Przygotowanie

Ciasto:

  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy.
  • Do ubitej masy dodajemy mix C, sodę, proszek, mieszamy szpatułką.
  • Dodajemy zblendowany szpinak  i mieszamy szpatułką.
  • Masę wylewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • Pieczemy 35 min w 175 stopniach (góra /dół).
  • Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Ciasto jest przepyszne 🤩🤩🤩 po upieczeniu jak ostygnie odcinamy górę, która kruszymy sobie do miski lub głębokiego talerza i odstawiamy.

Galaretki:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Odstawiamy i robimy masę śmietanową.

Masa jogurtowa:

Jogurt przekładamy do miski. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jogurtu. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i szybko mieszamy. Wykładamy szybko na ciasto. Nie martwcie się jak nie wychodzi wam idealnie gładka powierzchnia, wyrówna się jak stężeje. Posypujemy resztka ciasta i wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc.

Smacznego 🤩

Oceń ten przepis