Szpinakowe naleśniki z delikatnym nadzieniem
- 2 porcje
- 30 minut
- Średnie
Składniki:
Ciasto
- Jajka - 2 sztuki (średniej wielkości)
- Szpinak świeży baby - dwie garści lub ok. 70 g
- Mąka Mehl Farine - 1 szklanka
- Woda - 2/3 szklanki
- Mleko - 2/3 szklanki
- Olej - 1 łyżka
- Sól - szczypta
Nadzienie
- Twaróg półtłusty - 200 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Papryka - 1 sztuka (mała)
- Natka pietruszki - 3 gałązki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz - 1/2 łyżeczki lub szczypta
- Opcjonalnie: Pomidor - 1 sztuka
Przygotowanie
Naleśniki
Opłucz szpinak i umieść go w blenderze lub naczyniu (jeśli używasz ręcznego blendera). Wymieszaj wodę z mlekiem i wlej do szpinaku. Zblenduj składniki na płynną, jednorodną masę. Dodaj jajka, olej oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do momentu, gdy składniki połączą się i powstanie gładkie, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut (w tym czasie możesz przygotować nadzienie).
Po upływie 10 minut nagrzej patelnię. Przemieszaj kilka razy ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa przykryła jej powierzchnię. Smaż naleśniki do lekkiego zarumienienia, około 45 sekund z jednej strony, po czym przewróć na drugą i również czekaj mniej więcej tyle samo czasu (najlepiej jednak sprawdzi się obserwacja naleśnika). W ten sposób usmaż kolejne porcje. Na każdego naleśnika nałóż nadzienie, a następnie zwiń w rulon i umieść w swoim lunchboxie. Do towarzystwa możesz dodać kawałki marchewki, papryki lub innego warzywa, a także kabanosy które dobrze smakują z tymi naleśnikami 😉
Nadzienie
Umieść w misce twaróg oraz śmietanę, ugnieć widelcem i rozmieszaj łyżką do całkowitego połączenia się składników. Pokrój paprykę (i pomidora, jeżeli chcesz) oraz natkę pietruszki na drobną kosteczkę, dodaj do masy twarogowej. Przypraw solą oraz pieprzem, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Smacznego!