Szpinakowe naleśniki z delikatnym nadzieniem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto

  • Jajka - 2 sztuki (średniej wielkości)
  • Szpinak świeży baby - dwie garści lub ok. 70 g
  • Mąka Mehl Farine - 1 szklanka
  • Woda - 2/3 szklanki
  • Mleko - 2/3 szklanki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól - szczypta

Nadzienie

  • Twaróg półtłusty - 200 g
  • Śmietana 18% - 100 g
  • Papryka - 1 sztuka (mała)
  • Natka pietruszki - 3 gałązki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki lub szczypta
  • Opcjonalnie: Pomidor - 1 sztuka

Zielone naleśniki to ciekawy sposób na urozmaicenie diety nie tylko dziecka, ale także dorosłych. Biel twarogu i czerwień papryki doskonale łączą się żywym kolorem szpinaku – jest to danie w sam raz na szare, jesienne dni! 😉

Przygotowanie

Naleśniki

Opłucz szpinak i umieść go w blenderze lub naczyniu (jeśli używasz ręcznego blendera). Wymieszaj wodę z mlekiem i wlej do szpinaku. Zblenduj składniki na płynną, jednorodną masę. Dodaj jajka, olej oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do momentu, gdy składniki połączą się i powstanie gładkie, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut (w tym czasie możesz przygotować nadzienie).
Po upływie 10 minut nagrzej patelnię. Przemieszaj kilka razy ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa przykryła jej powierzchnię. Smaż naleśniki do lekkiego zarumienienia, około 45 sekund z jednej strony, po czym przewróć na drugą i również czekaj mniej więcej tyle samo czasu (najlepiej jednak sprawdzi się obserwacja naleśnika). W ten sposób usmaż kolejne porcje. Na każdego naleśnika nałóż nadzienie, a następnie zwiń w rulon i umieść w swoim lunchboxie. Do towarzystwa możesz dodać kawałki marchewki, papryki lub innego warzywa, a także kabanosy które dobrze smakują z tymi naleśnikami 😉

Nadzienie

Umieść w misce twaróg oraz śmietanę, ugnieć widelcem i rozmieszaj łyżką do całkowitego połączenia się składników. Pokrój paprykę (i pomidora, jeżeli chcesz) oraz natkę pietruszki na drobną kosteczkę, dodaj do masy twarogowej. Przypraw solą oraz pieprzem, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Oceń ten przepis