Szaszłyk owocowy w polewie czekoladowej

- 10 porcji
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Szaszłyki:
- Truskawki 30 szt średniej wielkości
- Arbuz (połowa)
- Kiwi 2-3 szt
- Banan 2 szt
- Patyczki do szaszłyków
Polewa:
- Czekolada gorzka 1/3 tabliczki
- Czekolada mleczna 1/3 tabliczki
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy 2 garnki z wodą i 2 pasujące do nich miseczki. Wodę w garnkach należy zagotować.
Owoce
Obieramy, płuczemy i kroimy do miseczek owoce.
Arbuza kroimy w średniej wielkości kwadraty, kiwi kroimy na pół, a każdą z tych połówek na 4 części, banan na krążki grubości ok. 1 cm, truskawki zostawiamy całe, większe możemy przekroić na pół.
Czekolada
Po zagotowaniu wody w garnkach, kładziemy na nich miseczki, do których wrzucamy kostki czekolady.
Pod wpływem kąpieli wodnej (lub pary) czekolada rozpuszcza się i jest gotowa do polania owocowych szaszłyków.
Na patyczki nabijamy kolejno kawałki:
Truskawki, banana, arbuza, kiwi, truskawki, banana, arbuza, kiwi. Kolejność można zastosować według uznania.
Układamy szaszłyki na desce i polewamy czekoladą zgodnie z własnymi preferencjami – np: 5 szt. może być z czekoladą mleczną, a 5 szt. może być z gorzką, lub wszystkie szaszłyki polewamy obydwiema czekoladami.
Przepis jest banalny, na każdą okazję, zdrowe, łatwe i przepyszne.
Życzę smacznego!
