Szaszłyk owocowy w polewie czekoladowej

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Szaszłyki:

  • Truskawki 30 szt średniej wielkości
  • Arbuz (połowa)
  • Kiwi 2-3 szt
  • Banan 2 szt
  • Patyczki do szaszłyków

Polewa:

  • Czekolada gorzka 1/3 tabliczki
  • Czekolada mleczna 1/3 tabliczki

Owocowe szaszłyki – słodkie i pełne witamin, idealne na wakacyjne upały!

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy 2 garnki z wodą i 2 pasujące do nich miseczki. Wodę w garnkach należy zagotować.

Owoce

Obieramy, płuczemy i kroimy do miseczek owoce.

Arbuza kroimy w średniej wielkości kwadraty, kiwi kroimy na pół, a każdą z tych połówek na 4 części, banan na krążki grubości ok. 1 cm, truskawki zostawiamy całe, większe możemy przekroić na pół.

Czekolada

Po zagotowaniu wody w garnkach, kładziemy na nich miseczki, do których wrzucamy kostki czekolady.

Pod wpływem kąpieli wodnej (lub pary) czekolada rozpuszcza się i jest gotowa do polania owocowych szaszłyków.

Na patyczki nabijamy kolejno kawałki:

Truskawki, banana, arbuza, kiwi, truskawki, banana, arbuza, kiwi. Kolejność można zastosować według uznania.

Układamy szaszłyki na desce i polewamy czekoladą zgodnie z własnymi preferencjami – np: 5 szt. może być z czekoladą mleczną, a 5 szt. może być z gorzką, lub wszystkie szaszłyki polewamy obydwiema czekoladami.

Przepis jest banalny, na każdą okazję, zdrowe, łatwe i przepyszne.

Życzę smacznego!

Oceń ten przepis