Szarlotka

Oceń przepis

Średnia ocena: 2.5
  • 15 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Masa jabłkowa

  • Jabłko - 2 kg
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżka
  • Przyprawa do szarlotki - 1 łyżka
  • Cukier trzcinowy - 4 łyżki

Ciasto

  • Uniwersalna mieszanka bezglutenowa Probio - ½ kg
  • Masło klarowane - 20 dag
  • Jajko - 2 sztuki
  • Kwaśna śmietana (może być bez laktozy) - 1/2 małego opakowania
  • Cukier puder lub erytrol - ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 3 płaskie łyżeczki

Szarlotka smakuje rewelacyjnie posypana cukrem pudrem. Może być również podana z lodami np. Grycana lub zrobionymi samodzielnie z zamrożonych bananów i malin lub truskawek z dodatkiem mleka roślinnego i syropu klonowego. Potrzebny dobry blender.

Przygotowanie

Szarlotka bezglutenowa

2 kg jabłek – (najlepiej kwaskowych) – obrać, zetrzeć na grubszej tarce. Dodać łyżkę masła klarowanego, cynamon i przyprawę eko do szarlotki (np. Dary Natury) – według uznania (ja daję po łyżce), cukier trzcinowy w zależności od jabłek (ja daję 3-4 łyżek) i poddusić (ok 10 minut). Odstawić z palnika.

Ciasto:

Połączyć składniki na ciasto. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem. 2/3 ciasta rozłożyć na papierze, najlepiej palcami. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku. 1/3 ciasta rozłożyć na głębszym talerzu i włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika.

Lekko podpieczone ciasto wyjąć z pieca,

posypać bułką tartą bezglutenową (np. kukurydzianą),

wyłożyć na nią jabłka (mogą być ciepłe),

wyciągnąć z zamrażalnika resztę ciasta, zetrzeć na grubym tarle i rozłożyć na jabłkach.

Pieczemy w piekarniku nastawionym na góra- dół, w temperaturze 180-200 stopni ok. 40 minut. Ciasto ma być ładnie zrumienione.

Smacznego!!!!

Oceń ten przepis