Szarlotka z pianką i kruszonką

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 15 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Spód:

  • Jajka - 3 sztuki
  • Żółtka - 3 sztuki
  • Cukier, ciemny np. trzcinowy - 2/3 szklanki (160 ml)
  • Olej - 100 ml
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 i 1/2 łyżeczki
  • Mąka z prażonego amarantusa bezglutenowa - 3/5 szklanki (200 ml)
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 1 szklanka (250 ml)
  • Skrobia z tapioki lub kukurydziana - 1 i 1/4 szklanki (300 ml)
  • Kwaśna śmietana, opcjonalnie - ok. 2-4 łyżki
  • Sól - szczypta

Nadzienie:

  • Jabłka, twarde - 2 kg
  • Wiórki kokosowe - 100 g
  • Cukier - 4-5 łyżek (więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne)
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 1 duże opakowanie

Kruszonka:

  • Mąka bezglutenowa na ciasto kruche - 150 g (ok. 2/3 szklanki)
  • Masło, zimne (wyjęte chwilę wcześniej z lodówki) - 100 g
  • Cukier, drobny kryształ - 3 łyżki
  • Żółtko - 1 sztuka

Pianka:

  • Cukier - nieco więcej niż 1/2 szklanki
  • Białko jajka - 4 sztuki

Szarlotka to ciasto, którym warto przywitać jesień. Przepis jest niezawodny a sama szarlotka smaczna, wilgotna, na kruchym cieście i z grubą warstwą kwaskowych jabłek. Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie jest trudne, ale zajmie trochę czasu, na pewno nie należy do szybkich ciast. Kto lubi mocno słodkie ciasta, może zwiększyć ilość cukru dodanego do jabłek i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jak każda szarlotka, najlepsza jest na ciepło.

Przygotowanie

Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać kolejność kroków.

Szarlotka z pianką i kruszonką to wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia ciasto. Wystarczy krok po kroku podążać za przepisem 🙂 Waga jabłek podana została przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Najlepsza na szarlotkę jest szara reneta i antonówka. Szklanka to 250 ml.

Wyłożyć papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę np. 30 x 40 cm, koniecznie z wysokimi brzegami.

W misce dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę prażoną z amarantusa, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, proszek do pieczenia i sól.

Jabłka cienko obrać. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć obrane jabłka (do „ogryzka”). Posypać 1-2 łyżkami cukru, odstawić na 20 minut, aby puściły sok. Wyłożyć na sitko, odcisnąć łyżką z nadmiaru soku (sok można wypić – jest pyszny). Wymieszać z resztą cukru i cynamonem.

Spód: Gdy jabłka puszczają sok, w drugiej misce ubić 3 całe jajka i 3 żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawać po trochu olej, cały czas ubijając. Następnie dodawać po trochu wymieszane mąki (można mikserem na niskich obrotach). Ciasto będzie dość gęste. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodamy za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się polecam dodać 1-2 łyżki lodowatej wody (ew. trochę kwaśnej śmietany).

Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i posypać obficie drobnymi wiórkami kokosowymi (wchłoną sok z jabłek). Na wiórki wyłożyć odciśnięte jabłka, wymieszane z cukrem i z cynamonem.

Pianka: Białka ubijać chwilę na sztywno przy pomocy miksera, gdy zaczną zamieniać się w puszystą pianę, dokładać po łyżce cukier, chwilę jeszcze ubijać (nie za długo), a następnie ułożyć piankę kupkami na jabłkach.

Kruszonka: Do miski wsypać mąkę na kruszonkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Najpierw posiekać całość nożem, a następnie, lekko pocierając, wetrzeć palcami masło w mąkę z cukrem, tak by uzyskać formę grudek. Nie wcierać za długo, aby masło się nie roztopiło. Rozsypać kruszonkę na placku (na pianie z białek). Jeśli masło całkiem się roztopiło, wstawić kruszonkę na chwilę do zamrażalnika. Okruszki ciasta rozsyp delikatnie po całej powierzchni jabłek z pianką. Szarlotka jest już gotowa do pieczenia.

Wstawić blachę z ciastem do rozgrzanego do 180˚C piekarnika (grzanie góra/dół, półka niższa niż środkowa) i piec około 1 godziny i 10 minut (ciasto piecze się dosyć długo). Jeśli zbyt mocno rumieni się z wierzchu, przykryć papierem do pieczenia.

Uwagi: Wykonanie tej szarlotki nie jest tak trudne, jak można by sądzić z opisu i mnogości składników. Naprawdę warto skusić się na jej zrobienie. Kto chce, może zwiększyć ilość pianki na cieście (wystarczy podwoić ilość składników). Podpiekanie tego spodu nie jest niezbędne, choć chętni mogą śmiało podpiec spód przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przed posypaniem wiórkami kokosowymi i przed wyłożeniem startych jabłek).

Komentarz: Bezę widać w postaci cieniusieńkiej warstwy pod kruszonką. Na smak ciasta nie ma wielkiego wpływu, ale nie trzeba się zastanawiać, co zrobić z tymi białkami, które pozostały po przygotowaniu kruchego ciasta.

Oceń ten przepis