Szarlotka
- 15 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Masa jabłkowa
- Jabłko - 2 kg
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Cynamon - 1 łyżka
- Przyprawa do szarlotki - 1 łyżka
- Cukier trzcinowy - 4 łyżki
Ciasto
- Uniwersalna mieszanka bezglutenowa Probio - ½ kg
- Masło klarowane - 20 dag
- Jajko - 2 sztuki
- Kwaśna śmietana (może być bez laktozy) - 1/2 małego opakowania
- Cukier puder lub erytrol - ½ szklanki
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 3 płaskie łyżeczki
Przygotowanie
Szarlotka bezglutenowa
2 kg jabłek – (najlepiej kwaskowych) – obrać, zetrzeć na grubszej tarce. Dodać łyżkę masła klarowanego, cynamon i przyprawę eko do szarlotki (np. Dary Natury) – według uznania (ja daję po łyżce), cukier trzcinowy w zależności od jabłek (ja daję 3-4 łyżek) i poddusić (ok 10 minut). Odstawić z palnika.
Ciasto:
Połączyć składniki na ciasto. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem. 2/3 ciasta rozłożyć na papierze, najlepiej palcami. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku. 1/3 ciasta rozłożyć na głębszym talerzu i włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika.
Lekko podpieczone ciasto wyjąć z pieca,
posypać bułką tartą bezglutenową (np. kukurydzianą),
wyłożyć na nią jabłka (mogą być ciepłe),
wyciągnąć z zamrażalnika resztę ciasta, zetrzeć na grubym tarle i rozłożyć na jabłkach.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na góra- dół, w temperaturze 180-200 stopni ok. 40 minut. Ciasto ma być ładnie zrumienione.
Smacznego!!!!