Świąteczny makowiec

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 16 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

Ciasto makowe:

  • Kasza jaglana - 1 szklanka
  • Mleczko roślinne -2 szklanki
  • Miód lub cukier trzcinowy - 2 łyżki (ja dałam miód)
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • Szczypta soli
  • Domowa masa makowa

Domowa masa makowa:

  • Mak mielony - 500 g
  • Orzechy włoskie drobno posiekane - ok. 150 g (według upodobań, ja dałam 200 g)
  • Rodzynki - ok. 150 g (według upodobań, ja dałam 200 g)
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana- ok. 100 g (według upodobań, ja dałam 200 g)
  • Miód - 10 łyżek (według upodobań, ja dałam 5 łyżek)
  • Mleczko roślinne - 1 szklanka
  • Olej kokosowy - 5 czubatych łyżek
  • Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka 100 g
  • Olej kokosowy - 1 łyżka

Kandyzowane pomarańcze:

  • Pomarańcza ekologiczna - 1 sztuka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka

Przepis na makowiec znalazłam kilka lat temu w internecie i przygotowuję go na każde święta. Dostosowałam do naszych rodzinnych alergii, nietolerancji pokarmowych i upodobań. Początkowo sądziłam, że przepis jest skomplikowany. Teraz wiem, że to tylko pozory. Jego zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia.

Przygotowanie

Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak mielony zalać 1 szklanką wrzącego mleka roślinnego, dodać olej kokosowy i krótko gotować do napęcznienia, cały czas mieszając. Mak  wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Przygotowanie ciasta makowego:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, dodać do naczynia z mlekiem roślinnym, miodem, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn – około 15 minut.

Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i zblendować z domową masą makową na gładką masę – ważne, aby nie pozostały grudki kaszy.

Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę makowo-jaglaną.
Odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki na polewę podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając.
Gotową polewą polać ciasto.

Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy:
Pomarańczę dokładnie wymyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na grube krążki. Na patelni zagotować wodę z cukrem, dodać krążki pomarańczy i gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Kiedy pomarańcze będą przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć  na torcie.

Ja przygotowałam makowiec dzień wcześniej i włożyłam do lodówki na noc.

Oceń ten przepis