Świąteczny keks
- 12 porcji
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g bakalii (u mnie rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
- 200 g mąki (100 g ryżowej bezglutenowej i 100 g kukurydzianej bezglutenowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 4 jajka
- 20 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
Przygotowanie
Najpierw zajmujemy się bakaliami. Śliwki i morele kroje w mniejsze kawałki, całość mieszam i przesypuje odrobina mąki (wtedy bakalie nie opadają na dno).
Masło powinno być miękkie. Najpierw je ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Cały czas miksuje. Gdy ciasto jest już połączone to wrzucam bakalie i mieszam ręką. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka. Mieszam także ręką.
Tak przygotowane ciasto wlewam do foremki wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut.
Przed podaniem można ciasto oprószyć cukrem pudrem 🙂