Świąteczny keks

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g bakalii (u mnie rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
  • 200 g mąki (100 g ryżowej bezglutenowej i 100 g kukurydzianej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 jajka
  • 20 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy

Przygotowanie

Najpierw zajmujemy się bakaliami. Śliwki i morele kroje w mniejsze kawałki, całość mieszam i przesypuje odrobina mąki (wtedy bakalie nie opadają na dno).

Masło powinno być miękkie. Najpierw je ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Cały czas miksuje. Gdy ciasto jest już połączone to wrzucam bakalie i mieszam ręką. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka. Mieszam także ręką.

Tak przygotowane ciasto wlewam do foremki wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut.

Przed podaniem można ciasto oprószyć cukrem pudrem 🙂

Oceń ten przepis