Świąteczne pierniczki
- 2 porcje
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 szkl. mąki gryczanej bezglutenowej
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 0,5 szkl. mąki ryżowej bezglutenowej
- 2 jajka
- 100g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 16 g cukru waniliowego bezglutenowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
W misce umieścić wszystkie sypkie składniki z jajkami. W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem waniliowym. Przestudzoną plynną masę dodać do suchych składników. Wyrabiać ciasto rękoma do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy. Gdy masa jeszcze do końca się nie połączy dodać ok. 1 łyżki jogurtu naturalnego. Jedną cześć rozwałkować i za pomocą foremek wykrajać pierniczki. Drugą cześć ciasta przykryć by nie wyschło. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. C przez ok 10 min. Pierniczki nie lubią długiego pieczenia, gdyż potrafią zrobić się gorzkie (no chyba, że ktoś taki smak lubi?). Po wystygnięciu pierniczki udekorować wg własnego uznania. U nas dekorowały standardowo dzieci z lukru, orzechów, rodzynek, suszonych owoców, wiórków kokosowych i czekoladowych oraz gotowych dekoracji cukrowych. Smacznego!