Świąteczne pierniczki

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 2 porcje
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 szkl. mąki gryczanej bezglutenowej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 16 g cukru waniliowego bezglutenowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Skład pierniczków jest wg mojego przepisu ? Szukałam smaku, który odpowiadałby całej rodzinie a przy tym duże wyzwanie by podczas wykrajania były odpowiednio sprężyste. Niestety nie doczekały Świąt co świadczy o ich przepysznym smaku ?

Przygotowanie

W misce umieścić wszystkie sypkie składniki z jajkami. W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem waniliowym. Przestudzoną plynną masę dodać do suchych składników. Wyrabiać ciasto rękoma do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy. Gdy masa jeszcze do końca się nie połączy dodać ok. 1 łyżki jogurtu naturalnego. Jedną cześć rozwałkować i za pomocą foremek wykrajać pierniczki. Drugą cześć ciasta przykryć by nie wyschło. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. C przez ok 10 min. Pierniczki nie lubią długiego pieczenia, gdyż potrafią zrobić się gorzkie (no chyba, że ktoś taki smak lubi?). Po wystygnięciu pierniczki udekorować wg własnego uznania. U nas dekorowały standardowo dzieci z lukru, orzechów, rodzynek, suszonych owoców, wiórków kokosowych i czekoladowych oraz gotowych dekoracji cukrowych. Smacznego!

Oceń ten przepis