Świąteczne ciasto makowe babci Ali

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 40 minut
  • Trudne

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów (można użyć zwykłego młynka do kawy)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej z ryżu białego lub brązowego i 1/2 szklanki dowolnej skrobi kukurydzianej/ryżowej/z tapioki lub 3/4 szklanki bezglutenowej mieszanki mąki
  • 1/4 szklanki prażonej mąki amarantusowej lub nie za grubych wiórek kokosowych
  • 150 g zimnego masła (wyjętego z lodówki)
  • 1 jajko kurze
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dowolnie)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 400 g gotowej masy makowej (1/2 dużej puszki) niezawierającej glutenu np. HELIO
  • 1/2 dużej puszki brzoskwiń lub ananasów w słodkim syropie lub wiśni z konfitury
  • 1 garść rodzynek (ok. 50–70 g)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 3 jajka kurze (osobno żółtka i białka)
  • 6 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 2–3 łyżki dowolnego kwaśnego dżemu – opcjonalnie

Masa śmietanowo-galaretkowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 białko (jajo wcześniej sparzyć wrzątkiem)
  • 2 opakowania galaretki (czerwona)
  • 80–100 g cukru pudru

Ciasto jest bardzo smaczne, bogate, ładnie prezentuje się na stole. Warstwa makowa dobrze komponuje się z leciutką pianką i kolorową galaretką.

Przygotowanie

Spód:

Wymieszać wszystkie rodzaje mąk, siemię lniane i sól. Dodać roztrzepane jajko oraz zimne masło pokrojone w kostkę (można sobie ułatwić i zetrzeć zimne masło na tarce o dużych oczkach). Za pomocą widelca, wgnieść masło w mąkę, gdy masło ma już postać małych drobinek pokrytych mąką, skropić zimną wodą i zagnieść szybko ciasto. Starać się pracować szybko, żeby masło się nie roztopiło (jeśli ciasto zrobiło się maziste – schłodzić przed dalszą obróbką). Wyłożyć ciastem spód dużej tortownicy o średnicy 26–27 cm, podziurkować widelcem. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Masa makowa:

Masło roztopić. Rodzynki umyć, osuszyć. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać masę makową, roztopione masło, rodzynki, aromat, amarantus ekspandowany i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Dodać do maku i delikatnie połączyć. Wyłożyć gotową masę na podpieczony spód ( może być gorący). Piec dalsze 45–50 minut. Wyjąć, ostudzić.

Masa śmietankowo-galaretkowa:

Jedną galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, ostudzić. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu w oddzielnym naczyniu, odstawić do ostudzenia.

Ubić śmietanę, dodać chłodną i gęstniejącą, ale wciąż płynną galaretkę.

Ubić białko z połową cukru na parze, ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru, delikatnie ucierając, dodawać po łyżce śmietanę z galaretką, na końcu dodać ubite na parze i ostudzone białko.

Masę makową posmarować cieniutko dżemem, następnie wyłożyć masę śmietanową, wyrównać, zalać gęstniejącą drugą galaretką, schłodzić.

Uwagi: Można nie robić masy śmietanowo–galaretkowej i placek makowy jedynie polukrować. Ale z galaretką wygląda lepiej. Jaja kurze można zastąpić przepiórczymi w proporcji 5 jajeczek przepiórczych na jedno kurze. Opcjonalnie można dodać parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego, jeśli masa makowa jest za mało aromatyczna

Oceń ten przepis