Suflet owocowy
- 4 porcje
- 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Cukier drobny - 100 g
- Cukier kryształ - 2-3 łyżeczki
- Skrobia kukurydziana - 30 g
- Owoce - 350 g (np. maliny, jeżyny, jagody)
- Białka z dużych jajek - 4 sztuki
- Cukier puder - 1 łyżeczka
- Woda - kilka łyżek
- Masło - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Będą nam potrzebne 4 kokilki, które smarujemy w środku masłem, oprószamy 2-3 łyżeczkami cukru i wkładamy do lodówki. Do skrobi kukurydzianej dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Wrzucamy owoce (lub dżem) do rondla, dodajemy masę ze skrobi kukurydzianej i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Tuż przed podaniem, ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy stopniowo ok. 100 g cukru. Mieszamy delikatnie pianę z masą owocową. Przekładamy łyżką do przygotowanych wcześniej kokilek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6-8 minut, aż deser wyrośnie i lekko się przyrumieni z wierzchu. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy od razu po upieczeniu.