Sorbet cytrynowo-miętowy
- 5 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Cytryna, duża - 6 sztuk
- Woda - 780 ml
- Cukier - 355 g
- Mięta, liście - 1 garść
Przygotowanie
- Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
- Poszatkuj liście mięty i wsyp je do świeżo wyciśniętego soku.
- Cukier wymieszaj z wodą i zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu, przestaw garnek na mniejszy ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po czym odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy tak powstały syrop już ostygnie wymieszaj go z sokiem i miętą.
- Po całkowitym ostygnięciu przelej całość do pojemnika i włóż do zamrażarki.
- Po ok. 2 godzinach wyjmij z zamrażarki, wymieszaj całość łyżką i znowu zamróź.
- Można podawać w przekrojonych połówkach cytryn i ozdobić liśmi mięty.