Sorbet cytrynowo-miętowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 5 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Cytryna, duża - 6 sztuk
  • Woda - 780 ml
  • Cukier - 355 g
  • Mięta, liście - 1 garść

Przygotowanie

  1. Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
  2. Poszatkuj liście mięty i wsyp je do świeżo wyciśniętego soku.
  3. Cukier wymieszaj z wodą i zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu, przestaw garnek na mniejszy ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy tak powstały syrop już ostygnie wymieszaj go z sokiem i miętą.
  5. Po całkowitym ostygnięciu przelej całość do pojemnika i włóż do zamrażarki.
  6. Po ok. 2 godzinach wyjmij z zamrażarki, wymieszaj całość łyżką i znowu zamróź.
  7. Można podawać w przekrojonych połówkach cytryn i ozdobić liśmi mięty.

Oceń ten przepis