Smażony karp i kiszona kapusta z fasolą i grzybami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 1 godzina 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Kiszona kapusta z fasolą i grzybami

  • Kiszona kapusta - 800 g
  • Fasola, nieugotowana - 0,5 szklanki (100 g)
  • Suszone borowiki, krojone - 30 g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Pieprz

Karp:

  • Karp, filet - 1 kg (6 kawałków)
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Mąka ryżowa bezglutenowa
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Kapusta: Dzień wcześniej umieść suszone grzyby w misce, zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia. Tak samo zrób z fasolą. 
Następnego dnia grzyby gotuj w małej ilości wody około 15 – 20 minut. Usuń grzyby z wywaru. Wywar grzybowy pozostaw do kiszonej kapusty. Fasole umieść w garnku,zalej wodą i gotuj 60 minut. Odcedź. Kiszoną kapustę umieść w garnku zalej wodą i gotuj 60 minut. Odcedź.  Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę aż będzie przezroczysta. Do ugotowanej kapusty dodaj cebulkę z oliwą, grzyby i ugotowaną fasolę oraz 6 łyżek wywaru grzybowego. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. 

Karp: Karpia oczyść, dopraw solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pól godziny. Obtocz karpia w mące ryżowej i smaż na oliwie około 7 – 10 minut. Karpia podawaj z kiszoną kapustą z grzybami i fasolą. 

Oceń ten przepis