Smażony karp i kiszona kapusta z fasolą i grzybami
- 3 porcje
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
Kiszona kapusta z fasolą i grzybami
- Kiszona kapusta - 800 g
- Fasola, nieugotowana - 0,5 szklanki (100 g)
- Suszone borowiki, krojone - 30 g
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek
- Cebula - 1 mała sztuka
- Pieprz
Karp:
- Karp, filet - 1 kg (6 kawałków)
- Sok z cytryny
- Sól
- Mąka ryżowa bezglutenowa
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Kapusta: Dzień wcześniej umieść suszone grzyby w misce, zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia. Tak samo zrób z fasolą.
Następnego dnia grzyby gotuj w małej ilości wody około 15 – 20 minut. Usuń grzyby z wywaru. Wywar grzybowy pozostaw do kiszonej kapusty. Fasole umieść w garnku,zalej wodą i gotuj 60 minut. Odcedź. Kiszoną kapustę umieść w garnku zalej wodą i gotuj 60 minut. Odcedź. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę aż będzie przezroczysta. Do ugotowanej kapusty dodaj cebulkę z oliwą, grzyby i ugotowaną fasolę oraz 6 łyżek wywaru grzybowego. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
Karp: Karpia oczyść, dopraw solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pól godziny. Obtocz karpia w mące ryżowej i smaż na oliwie około 7 – 10 minut. Karpia podawaj z kiszoną kapustą z grzybami i fasolą.