SŁONECZNA zupa krem z dyni

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dynia - 2 kg
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 szt. średnia
  • Woda - około 0,5 l
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mielona ostra papryka - do dodania pikanterii

Pyszna i prosta jesienna zupa.

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i wydrążamy wraz z nasionami. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą i stawiamy by zaczęła się gotować i mięknąć.
  • W między czasie obieramy cebulę i czosnek.
  • Kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli dodajemy do dyni i podprawiamy solą i pieprzem a także mieloną ostrą papryką by nadać jej ostrości.
  • Gotujemy do momentu kiedy dynia zacznie się sama rozpadać. Potem ją miksujemy i gotowe.

Oceń ten przepis