Słoik pełen zdrowia
- 2 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Krem
- Dojrzałe awokado - 1 sztuka
- Dojrzały banan - 1 sztuka
- Mleko lub napój roślinny - 200-250 ml
- Kakao - 8-10 łyżek
- Miód - 1 łyżeczka
Dodatkowo
- Płatki teff - 6 łyżek
- Mleko lub napój roślinny - 550 ml
- Miód - 1 łyżeczka
- Banan - 2 sztuki
- Orzechy włoskie - 1 + 1/2 szklanki
- Amarantus ekspandowany - 1 szklanka
Przygotowanie
Krem:
Obierz banana ze skórki i umieść go w blenderze. Awokado przekrój wzdłuż, nacinając je do pestki, a następnie ją usuń, wyjmij łyżką miąższ i dołóż do banana. Dodaj do tego mleko (lub napój roślinny, u mnie: kokosowo-ryżowy), kakao oraz miód – dokładna ilość składników jest uzależniona od wielkości owoców.
Zblenduj całą zawartość tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.
Reszta:
Wlej do garnka mleko (lub napój roślinny), zagotuj. Do gotującego się płynu wsyp płatki, zamieszaj. Dodaj miód. Gotuj ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przelej płatki do zimnego naczynia i odstaw na ok. 5 minut w chłodne miejsce, aby nieco ostygły (w tym czasie możesz przygotować krem oraz całą resztę).
Przygotuj dwa słoiki o pojemności 500 ml. Banany pokrój na plasterki (grubość zależy od upodobania i wielkości owoców).
Po drobnym ostygnięciu płatków, wypełnij słoiki: układaj warstwami naprzemiennie: plasterki banana, płatki teff (2-3 duże łyżki), krem (2-3 duże łyżki), orzechy (kilka sztuk), amarantus (2 łyżki)… I tak dalej… Górę możesz udekorować tym, co Ci pozostało. 😉
Wskazówki:
- Miód można pominąć lub zwiększyć jego ilość zarówno w przypadku kremu, jak i płatków – kwestia upodobania
- Zamiast miodu do kremu można dodać 2-3 kostki (gorzkiej) czekolady „Goplana”
- Miód można zastąpić innym słodzikiem
- Warstwy można modyfikować dowolnie.