Śledziki w sosie pomarańczowo-pomidorowym z rodzynkami
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/12/inbound8763283984889264421-1200x675.jpg)
- 6 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 6 filetów w oleju
- 2 cebule
- 15 dag rodzynek
- koncentrat pomidorowy
- 2 pomarańcze
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Z pomarańczy wycisnąć sok i zalać nim rodzynki. Pozostawić na 30 minut. Cebule obrać i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę. Dodać rodzynki razem z sokiem pomarańczowym oraz przecier pomidorowy (zamiast soku z wyciśniętych pomarańczy, można również dodać sok lub nektar pomarańczowy z kartonika). Mieszać przez około 5 minut.
Śledzie osączyć z oleju. Pokroić i ułożyć na półmisku. Przykryć lub wymieszać je z ostudzoną cebulą z rodzynkami i wstawić koniecznie do lodówki by się zmacerowało. Najpyszniejsze są na drugi dzień ???❤
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/12/inbound8763283984889264421-1200x1101.jpg)