Śledziki w sosie pomarańczowo-pomidorowym z rodzynkami
- 6 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 6 filetów w oleju
- 2 cebule
- 15 dag rodzynek
- koncentrat pomidorowy
- 2 pomarańcze
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Z pomarańczy wycisnąć sok i zalać nim rodzynki. Pozostawić na 30 minut. Cebule obrać i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę. Dodać rodzynki razem z sokiem pomarańczowym oraz przecier pomidorowy (zamiast soku z wyciśniętych pomarańczy, można również dodać sok lub nektar pomarańczowy z kartonika). Mieszać przez około 5 minut.
Śledzie osączyć z oleju. Pokroić i ułożyć na półmisku. Przykryć lub wymieszać je z ostudzoną cebulą z rodzynkami i wstawić koniecznie do lodówki by się zmacerowało. Najpyszniejsze są na drugi dzień ???❤