Śledziki w sosie pomarańczowo-pomidorowym z rodzynkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 6 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 6 filetów w oleju
  • 2 cebule
  • 15 dag rodzynek
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 pomarańcze
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok i zalać nim rodzynki. Pozostawić na 30 minut. Cebule obrać i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę. Dodać rodzynki razem z sokiem pomarańczowym oraz przecier pomidorowy (zamiast soku z wyciśniętych pomarańczy, można również dodać sok lub nektar pomarańczowy z kartonika). Mieszać przez około 5 minut.

Śledzie osączyć z oleju. Pokroić i ułożyć na półmisku. Przykryć lub wymieszać je z ostudzoną cebulą z rodzynkami i wstawić koniecznie do lodówki by się zmacerowało. Najpyszniejsze są na drugi dzień ???❤

Oceń ten przepis