Śledzie z cebulą i rodzynkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Śledź - 4 płaty
  • Cebula - 3 sztuki
  • Rodzynki - garść
  • Daktyle (opcjonalnie) - 4 sztuki, pokrojone
  • Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) - 1-2 łyżki
  • Liść laurowy - 2-3 sztuki
  • Pieprz, sól, cukier, sok z cytryny wg uznania
  • Olej - ok. ½ szklanki

Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Pyszne w obu wersjach – z koncentratem i bez.

 

 

Przygotowanie

Śledzie opłukać, kto nie lubi mocno słonych, może namoczyć (wg uznania na 30-60 minut). Odcedzić i osuszyć. Rodzynki zalać wrzącą wodą na 10 minut, odsączyć na sitku.

Cebule obrać, pokroić w półplasterki (tzw. piórka). Usmażyć na złoto na kilku łyżkach oleju, cebula powinna być skarmelizowana, ale nie może być przypalona. Pod koniec można dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć chwilę, doprawić solidnie pieprzem, wymieszać i ostudzić.

Ostudzoną cebulę wymieszać z rodzynkami i ewentualnie daktylami, dodać śledzie pokrojone w kawałki, doprawić olejem i wymieszać. Jeśli trzeba doprawić wg uznania cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Przełożyć do słoika, wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Najlepsze po minimum 24 godzinach. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Na zdjęciu wersja z daktylami, bez koncentratu.

Oceń ten przepis