Śledzie w sosie pomidorowym słodko-kwaśnym

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Płaty śledziowe wcześniej namoczone w mleku - kilka sztuk
  • Cebula - 2-3 duże sztuki
  • Rodzynki - garść
  • Gęsty przecier pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy - 1/2 litra
  • Miód - 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Pyszne śledzie w słodko – kwaśnym sosie pomidorowo – miodowym z cebulą i rodzynkami to świetna przystawka na co dzień i od święta.

Przygotowanie

Cebule posiekać w piórka i udusić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli, odrobinę podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Kiedy stanie się miękka, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Na końcu dodać łyżkę miodu. Dusić wszystko razem aż się zagotuje, doprawić do smaku pieprzem. Płaty śledzi pokroić na kawałki, według własnego uznania, rozłożyć na półmisku i polać przestudzoną pomidorową masą.

Inny wariant: zalać zimnym sosem kawałki śledzia ułożone w słoju. Odstawić do  lodówki do przegryzienia.

Oceń ten przepis