Śledzie w sosie pomidorowym słodko-kwaśnym
- 4 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Płaty śledziowe wcześniej namoczone w mleku - kilka sztuk
- Cebula - 2-3 duże sztuki
- Rodzynki - garść
- Gęsty przecier pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy - 1/2 litra
- Miód - 1 łyżka
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Cebule posiekać w piórka i udusić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli, odrobinę podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Kiedy stanie się miękka, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Na końcu dodać łyżkę miodu. Dusić wszystko razem aż się zagotuje, doprawić do smaku pieprzem. Płaty śledzi pokroić na kawałki, według własnego uznania, rozłożyć na półmisku i polać przestudzoną pomidorową masą.
Inny wariant: zalać zimnym sosem kawałki śledzia ułożone w słoju. Odstawić do lodówki do przegryzienia.