Śledzie w oleju z korzennymi przyprawami i żurawiną
- 6 porcji
- 10 minut
- Łatwe
Składniki:
- 5 filetów śledziowych - matiasów
- 1 średnia czerwona cebula
- 300 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 garście żurawiny
- 2 liście laurowe
- 10 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna kardamonu
- 2 ziarna jałowca
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazda anyżu
- 5 plasterków świeżego imbiru
- ½ cytryny
- Pieprz
Przygotowanie
- Filety dokładnie umyć. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny, zmieniając wodę 6 razy. Na koniec wypłukać i osuszyć.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki – jeden płat na 4 plastry.
- Na patelni uprażyć liście, goździki, kardamon, jałowiec, cynamon i anyż. Podgrzewając, wlać olej (nie gotować). Dodać miód, ocet i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić imbir. Zdjąć z ognia i dodać żurawinę.
- Cebulę pokroić w piórka, sparzyć i odcedzić. Kiedy olej z przyprawami wystygnie, dodać cebulę.
- W słoiku ułożyć kilka kawałków fileta na spodzie, posypać pieprzem, skropić cytryną i zalać olejem z żurawiną. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich śledzi i zalać resztą oleju.
- Zamknąć słoik i odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej smakują po 3 dniach