„Skyrniki” z jagodami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 15 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Bezglutenowe galaretki o smaku jagodowym - 2 sztuki
  • Bezglutenowe galaretki o smaku winogronowym - 2 sztuki
  • Skyr naturalny, duży (330 g) - 1 sztuka
  • Jagody - około 200 g

Pyszny i prosty w przygotowaniu deser z ulubioną galaretką, jagodami i  skyrem, islandzkim bardzo gęstym jogurtem.

Przygotowanie

  • Galaretki jagodowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Galaretki winogronowe rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i również pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Przestudzoną galaretkę jagodową wlewamy do formy na muffinki (najlepiej za pomocą łyżki), następnie wrzucamy po kilka sztuk jagód i wkładamy do lodówki, aż do stężenia.
  • W międzyczasie miksujemy Skyr z przestudzoną galaretką winogronową do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Masę wlewamy na warstwę jagodową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie delikatnie wyciągamy z zagłębień powstałe „babeczki”.
  • Dekorujemy miętą i gotowe.

Idealna przekąska na upalne dni 🙂

Oceń ten przepis