„Skyrniki” z jagodami
- 15 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Bezglutenowe galaretki o smaku jagodowym - 2 sztuki
- Bezglutenowe galaretki o smaku winogronowym - 2 sztuki
- Skyr naturalny, duży (330 g) - 1 sztuka
- Jagody - około 200 g
Przygotowanie
- Galaretki jagodowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Galaretki winogronowe rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i również pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przestudzoną galaretkę jagodową wlewamy do formy na muffinki (najlepiej za pomocą łyżki), następnie wrzucamy po kilka sztuk jagód i wkładamy do lodówki, aż do stężenia.
- W międzyczasie miksujemy Skyr z przestudzoną galaretką winogronową do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę wlewamy na warstwę jagodową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie delikatnie wyciągamy z zagłębień powstałe „babeczki”.
- Dekorujemy miętą i gotowe.
Idealna przekąska na upalne dni ?