Sierpniowa fantazja – tarta z owocami i bezą

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 55 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto

  • Mąka bezglutenowa (np. Schar mix C) - 180 g
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sól - 1 szczypta
  • Masło - 100 g
  • Żółtko jajka - 1 sztuka
  • Zimna woda - 1 łyżka

Masa owocowa

  • Dżem (malinowy) - 4 łyżki
  • Borówki (świeże) - 200 g
  • Maliny (świeże) - 200 g
  • Kisiel malinowy (suchy) lub mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Beza

  • Białko jajka - 4 sztuki
  • Cukier - 200 g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki

Tarta z owocami i bezą –  doskonała na każdą okazję. 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy naczynie do tarty o średnicy około 25 cm

Przygotowanie

CIASTO

Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zmiksować na drobne okruszki, dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować tak aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zagnieść ciasto w jednolitą i gładką masę. Kulkę z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Formę do tarty wykleić schłodzonym ciastem, lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru podsypanymi mąką i wyłożyć spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. Formę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 °C bez termoobiegu.

Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć (używam suchego ryżu), piec 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec na złoty kolor (ok 15 minut).

Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarować dżem, wyłożyć obtoczne w kisielu lub  mące ziemniaczanej osuszone owoce.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas mieszając, po dodaniu całości cukru ubijać jeszcze około 5 minut, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Ubitą pianę z białek wyłożyć na owoce i piec przez 20 minut w temp. 130 °C z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temp. do 100 °C i piec z termoobiegiem przez 20 minut.

Upieczoną tartę najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu, wtedy owocowe nadzienie będzie gęściejsze, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie owocowe.

Oceń ten przepis