Sierpniowa fantazja – tarta z owocami i bezą
- 12 porcji
- 55 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto
- Mąka bezglutenowa (np. Schar mix C) - 180 g
- Cukier puder - 2 łyżki
- Sól - 1 szczypta
- Masło - 100 g
- Żółtko jajka - 1 sztuka
- Zimna woda - 1 łyżka
Masa owocowa
- Dżem (malinowy) - 4 łyżki
- Borówki (świeże) - 200 g
- Maliny (świeże) - 200 g
- Kisiel malinowy (suchy) lub mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Beza
- Białko jajka - 4 sztuki
- Cukier - 200 g
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
Przygotowanie
CIASTO
Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zmiksować na drobne okruszki, dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować tak aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zagnieść ciasto w jednolitą i gładką masę. Kulkę z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Formę do tarty wykleić schłodzonym ciastem, lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru podsypanymi mąką i wyłożyć spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. Formę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 °C bez termoobiegu.
Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć (używam suchego ryżu), piec 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec na złoty kolor (ok 15 minut).
Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarować dżem, wyłożyć obtoczne w kisielu lub mące ziemniaczanej osuszone owoce.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas mieszając, po dodaniu całości cukru ubijać jeszcze około 5 minut, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę z białek wyłożyć na owoce i piec przez 20 minut w temp. 130 °C z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temp. do 100 °C i piec z termoobiegiem przez 20 minut.
Upieczoną tartę najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu, wtedy owocowe nadzienie będzie gęściejsze, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie owocowe.