Serowiec truskawkowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 20 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajo - 6 sztuk
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mąka ryżowa - 4 łyżki
  • Skrobia kukurydziana/ziemniaczna - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka

Masa serowa:

  • Ser biały (z wiaderka) - 1 kg
  • Jajo - 4 sztuki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mleko - 3/4 szklanki
  • Budyń śmietankowy - 2 opakowania

Masa truskawkowa:

  • Truskawki - 300 g
  • Śmietana 30% - 200 g
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Latem jest sezon na truskawki, a to ciasto jest orzeźwiające i przepyszne!

Przygotowanie

BISZKOPT:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać drewniana łyżką, wsypać mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i ocet.  Wymieszać, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i upiec ok.30 minut w temp. 180°C.

Po wystudzeniu zdjąć wierzch i go przypiec w piekarniku i pokruszyc.

Biszkopt przekroić.

MASA SEROWA:
Do garnka wbić jajka, roztrzepać z cukrem.

Dodać ser i podgrzewać do zagotowania.

Budynie połączyć z mlekiem i dodać do sera. Dokładnie wymieszać.

Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, aby nie przypalić.

Lekko wystudzić i położyć na jedną połowę biszkoptu.

Przykryć drugim biszkoptem.

MASA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wystudzić.

Zimna kremówkę ubić z cukrem pudrem.

Truskawki zblendować i delikatnie połączyć z kremówką.

Dodać galaretkę i wymieszać.

Położyć na wierzch biszkoptu.

Masę posypać pokruszonymi kawałkami biszkoptu.

Oceń ten przepis