Serowiec truskawkowy
- 20 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Biszkopt:
- Jajo - 6 sztuk
- Cukier - 3/4 szklanki
- Mąka ryżowa - 4 łyżki
- Skrobia kukurydziana/ziemniaczna - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka
- Kakao - 2 łyżki
- Olej - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżka
Masa serowa:
- Ser biały (z wiaderka) - 1 kg
- Jajo - 4 sztuki
- Cukier - 1 szklanka
- Mleko - 3/4 szklanki
- Budyń śmietankowy - 2 opakowania
Masa truskawkowa:
- Truskawki - 300 g
- Śmietana 30% - 200 g
- Cukier puder - 3 łyżki
- Galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Przygotowanie
BISZKOPT:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać drewniana łyżką, wsypać mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i ocet. Wymieszać, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i upiec ok.30 minut w temp. 180°C.
Po wystudzeniu zdjąć wierzch i go przypiec w piekarniku i pokruszyc.
Biszkopt przekroić.
MASA SEROWA:
Do garnka wbić jajka, roztrzepać z cukrem.
Dodać ser i podgrzewać do zagotowania.
Budynie połączyć z mlekiem i dodać do sera. Dokładnie wymieszać.
Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, aby nie przypalić.
Lekko wystudzić i położyć na jedną połowę biszkoptu.
Przykryć drugim biszkoptem.
MASA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wystudzić.
Zimna kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Truskawki zblendować i delikatnie połączyć z kremówką.
Dodać galaretkę i wymieszać.
Położyć na wierzch biszkoptu.
Masę posypać pokruszonymi kawałkami biszkoptu.